„Normális, ha szomorú vagyok egy jó szex után?”

2023. január 20.
Posztkoitális diszfória vagy depresszió a neve annak a jelenségnek, ami miatt időnként még akkor is szomorúnak érezzük magunkat szex után, ha egyébként remek volt az együttlét. A jelenség teljesen normális, nem bennünk van a hiba, ha néha így érzünk.
A nőknél különösen gyakori a szex utáni szomorúság, depresszió
  • Ez a jelenség az oka annak, ha valaki szomorúságot, ürességet érez még akkor is, ha abszolút jó volt a szex.
  • Posztkoitális diszfória vagy depresszió a neve annak a jelenségnek, amikor valaki szomorú, letargikus a szex után, holott ő is akarta és jó is volt az együttlét.
  • Ha valakinél gyakran jelentkezik a szex utáni szomorúság, levertség, a szakember szerint más probléma is állhat a háttérben, aminek utána kell járni.

A társadalom szinte kényszeríti arra az embert, hogy folyamatosan figyelje, milyen gyakran, mikor és hol szexel. Nem csoda, ha könnyű elfeledkezni arról, hogy az érzéseinket is monitorozzuk közben. Akik időnként szomorúságot éreznek szex után, azoknak a társadalmi nyomás még nehezebben elviselhetővé, rémisztővé és magányossá teheti, amit megélnek.

Mi az a posztkoitális diszfória?

A pszichológia posztkoitális diszfóriának vagy depressziónak nevezi azt az érzést, amikor valaki sírva fakad, szomorú, szorongó, letargikus szex után, esetleg agresszívvá, idegessé válik. Ami a legérdekesebb, hogy ez a jelenség még akkor is megtörténik, ha a szex amúgy kifejezetten jó volt.

„Amikor szingli voltam, a szex után rámtörő depresszió egy másfajta ürességgé alakult. Mindig a kirekesztettségtől való félelmet éreztem – próbálta szavakba önteni a 27 éves nő, milyen érzés a posztkoitális diszfória. – Azon gondolkoztam, hogy minden alkalommal elvesz belőlem valamit a szex, még akkor is, ha magát az együttlétet élveztem.”

Nem ritka a szex utáni szomorúság

Denise Knowles szexuálterapeuta és párkapcsolati tanácsadó szerint „nem ritka a szex utáni szomorúsát”. Nem feltétlenül kell hozzá trauma, vagy hogy megbánjuk az együttlétet. „Nem kell, hogy bármilyen rossz dolog húzódjon meg a háttérben” – mondta Knowles. A szex után a testünkben felszabaduló hormonok okozhatják az együttlét utáni depressziót, köztük az endorfin, oxitocin és prolaktin.  

A posztkoitális diszfória vagy depresszió jó szex után is jelentkezhet

A posztkoitális diszfória vagy depresszió jó szex után is jelentkezhet

„A szex roppant intim dolog, és az orgazmus hatására rengeteg olyan hormon termelődik a szervezetünkben, melyektől jól érezzük magunkat, erősítik a kötődést. Ezeknek a hormonoknak a mennyisége egy csúcs után – ami az orgazmuskor következik be – zuhanni kezd hirtelen, és amikor csökken az általuk kiváltott jó érzés, a szomorúság léphet a helyébe – magyarázta a szakember. – Az abszolút örömöt felváltja az elválás. Nőknél gyakoribb a posztkoitális diszfória, de férfiaknál is előfordul. Alapvetően ez a testünk biológiájából fakad, így minden embert érinthet az élete során kisebb-nagyobb mértékben.”

Érzelmi csúcs után jön a mélyrepülés

Egy friss kutatás eredményei szerint, melyet az eddig kevéssé ismert pszichológiai jelenséggel kapcsolatban végeztek, a nők 46 százaléka éli át a posztkoitális diszfóriát havonta legalább néhány alkalommal. A kutatók azt figyelték meg, hogy ez nincs összefüggésben azzal, mennyire intim a viszony a szexuális partnerek között. 

Ez összevág egy másik, 2011-es tanulmány eredményeivel. Eszerint a nők harmada érez depressziót, levertséget még akkor is, ha a szex maga kielégítő és jó volt számára. A tudósok szerint ennek evolúciós okai lehetnek.

Knowles azonban arra figyelmeztet, hogy ha a letargikus érzés rendszeres szex után, az egyáltalán nem normális jelenség. „Ha nagyon gyakran jelentkezik a depresszív érzés szex után, annak utána kell járni. Sokkal nagyobb probléma állhat a háttérben. A szexuálterápia vagy a pszichoterápia segíthet feltárni, mi okozhatja. Lehet, hogy a párkapcsolattal van gond, nem is a szexualitással.”

Forrás: Independent, Women’s Health Fotó: Getty Images