8 lakberendezési trend, ami biztosan eltűnik a jövő évben

2022. december 29.
Trendek jönnek és mennek, vannak, amik hosszabb ideig maradnak. 2022-ben is nagy lendülettel érkezett a maximalizmus a lakberendezés világába, ám 2023-ban már nem valószínű, hogy hasonló súllyal bír majd otthonunk dekorálásában. A maximalizmus mellett lesznek még olyan dizájntrendek, amiktől elbúcsúzhatunk.
  • Hosszú távon nem biztos, hogy jó ötlet a legutolsó lakberendezési trendeknek megfelelően dekorálni otthonunkat, hiszen – ahogy például a maximalizmus is egy év virágzás után – sok esetben gyorsan elavulnak. 
  • 2023-ban több olyan lakberendezési trendtől is elbúcsúzhatunk, amiről azt hittük, örökre velünk marad.
  • A legjobban talán a minimalista lakberendezés eltűnése fáj majd 2023-ban.

„A trendek remek inspirációt és információt adnak, de nem kell, hogy teljesen ezek diktálják az otthonok berendezését – javasolta Shay Holland, a HGTV lakberendezési és dizájn tévécsatorna Unfinished Business című műsorának belsőépítésze. – Már csak azért sem szabad, hogy a legutolsó divat szerint rendezzük be otthonunkat, mert hosszú távon ez visszaüthet. A trendelőrejelzések célja általában az, hogy még több vásárlásra ösztönözzék az embereket, és ez különösen gonosz marketingfogás a jelenlegi gazdasági helyzetben – mondta Holland. – Én mindig arra biztatom a hozzám fordulókat, hogy játsszanak a különböző lakberendezési irányzatokkal, ha akarnak, de soha ne érezzék úgy, hogy kismillió dolgot meg kell vásárolniuk ahhoz, hogy stílusos legyen az otthonuk.”

Ha teljes lakásfelújítást tervezünk vagy csak szeretnénk megújítani otthonunk egyik-másik helyiségét, érdemes megnéznünk, melyek azok a lakberendezési trendek, melyektől 2023-ban elbúcsúzhatunk.

Dizájn kontra elhelyezkedés

A cottagecore-nak csak akkor van értelme, ha egy falusi házban élünk

A cottagecore-nak csak akkor van értelme, ha egy falusi házban élünk

Egy belvárosi nagypolgári lakás nem egy vidéki házikó, teljesen mindegy, mennyi kockás terítőt és faragott, fehér széket zsúfolunk be. Falusi idill a nagyvárosban? Vízparti nagymama Budapesten? „Talán 2023 lesz az az év, amikor végre elmúlik a vágy, hogy lemásoljunk bizonyos stílusokat egy olyan helyre, amivel semmilyen kapcsolatban sem áll” – mondta Holland. 

A több nem több – a maximalizmusnak távoznia kell

A maximalizmus kimaxolta az idejét, és végre az emberek is kezdenek rájönni, hogy a kevesebb tényleg több. Ha más miatt nem is, de minél kevesebb dolog van egy helyiségben, annál kevesebb mindent kell karbantartanunk.

A maximalizmus fárasztó lehet időnként

A maximalizmus fárasztó lehet időnként

„Kinek van ideje porszívózni a több rétegben lerakott szőnyegeket és rendezgetni a számtalan plédet a kanapén? – tette fel a kérdést Holland. – A legtöbb ember minél jobban szeretné egyszerűsíteni az életét, persze nem feltétlenül egy teljesen minimalista szintre, de olyan dolgokat akar, amik egyszerűek, napi rutinba illeszthetők. Például leülni a kanapéra anélkül, hogy előtte egy tucat díszpárnát kellene eltakarítani az útból.”

Viszlát, minimalizmus!

„Egyértelműen és egyre erősebben háttérbe szorul a nyers minimalizmus, az emberek mélységet és dimenziókat akarnak látni otthonaikban – mondta Audrey Scheck lakberendező. – Fogalmazhatunk úgy is persze, hogy a minimalizmus nem vész el, csak átalakul. Megjelennek a textúrák a lakberendezési trendek között, a köveken és csempéken színeket látunk majd 2023-ban, ám nem burjánzó kaotizmusban. Egyfajta színes minimalizmusra számíthatunk.”

Amikor a kevesebb kevés

Amikor a kevesebb kevés

Ez megmagyarázza azt is, miért olyan népszerű a napjainkban a tapéta. Egyszerűen változtatható vele egy helyiség dizájnja, érdekessé teszi a tereket anélkül, hogy nagyobb munkát kellene belefektetni az átalakításba.”

Hivatalosan is vége az amerikai konyhának

Évek, sőt évtizedek óta népszerűek a nagy, nyitott, többfunkciós terek. Az emberek azonban több privát szférára vágynak. „A világjárvány valóban megváltoztatta, hogyan rendezik be az emberek otthonaikat, és egyre erősebb a késztetés arra, hogy egyedül, csendben tölthessenek időt” – mondta Scheck. 

A többfunkciós terek az otthonunkban nem tisztelik a privát szférát

A többfunkciós terek az otthonunkban nem tisztelik a privát szférát

„2023-ban valószínűleg azt láthatjuk majd, hogy még a közös használatú helyiségekben is jobban elkülönülnek majd a különböző funkciójú részek az otthonainkban, ahogy azt a családtagok szükségletei és igényei kívánják.”

Megszűnik a világos színű fa egyeduralma

A minimalizmussal egy időben vált egyeduralkodóvá a világos színű fa az elmúlt években, ám 2023-ban visszatér a lakberendezési trendek közé a sötét és vegyes árnyalat végre. 

2023-ban végre sötétebb bútorokra váltunk

2023-ban végre sötétebb bútorokra váltunk

„Csodás dolog keverni a különböző árnyalatú fákat a lakberendezésben, és már most látszik, hogy szomjaznak az emberek a sötétebb tónusú bútorokra és burkolatokra” – mondta a belsőépítész. Sokan félnek tőle, hogy keverjék a különböző árnyalatú fákat a lakás dekorálásánál, ám ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy egy helyiséget meghitt, otthonos hangulatúvá tegyünk. 

Eltűnik a rattan minden

Az elmúlt években nagy reneszánszukat élték a rattanszékek, -kanapék, sőt, még -ágyak is. Ám a népszerűségnek 2023-ban vége szakad, úgy tűnik, túljutott a csúcson ez a lakberendezési trend.

Túl sok rattan

Túl sok rattan

„A rattan túl népszerűvé vált – mondta Nicole Salceda belsőépítész. – Imádom kombinálni én is más kontrasztos elemekkel, szinte minden bútortípus készül ma már rattanból, ám ez már túl sok. 2023-ban már inkább csak kiegészítőként lesz jelen, semmint egy-egy helyiség fő karakterjegyeként.”

Búcsúzik a fehér és szürke monokróm színséma

A monokróm, semleges színek, mint a fehér és szürke hosszú ideje van velünk a lakásdekorációban, ám lassan ez a korszak is lezárul. „Azért szerettük a monokróm trendet, mert a belső terek nagynak és szellősnek tűntek tőle – mondta Scheck. – Ma azonban az emberek melegségre és otthonosságra vágynak, így egyre jobban távolodunk a fehértől és szürkétől.”

Több színre vágynak az emberek a lakberendezésben

Több színre vágynak az emberek a lakberendezésben

Ez különösen igaz a konyha esetében, 2023-ban véget ér a fehér konyhák egyeduralma. A lakberendezők egyetértenek abban, hogy ideje színesebbé tenni az otthonainkat.

A kerekded bútoroknak is leáldozott

A kanapéktól a székekig imádtuk az utóbbi évek lekerekített trendjét, ám azt el kell ismernünk, hogy kevés ennél kevésbé kihasználható bútor létezik. 2023-ban azért is választják majd egyre kevesebben ezeket a bútorokat, mert ezt végre magunknak is hajlandóak vagyunk beismerni.

Jól néz ki az íves kanapé, de kényelmetlen

Jól néz ki az íves kanapé, de kényelmetlen

„Nagyon imádták a lakberendezésben az íves, kerek bútorokat, de ennek vége. Egyszerűen nem illeszthetők be az otthon tereibe az ilyen kanapék, fotelek, mert nem használhatók ki és funkciójukat vesztik a valóságban.”

Forrás: Forbes, Good Housekeeping, Architectural Design Fotó: Unsplash, Getty Images

Olvass tovább!