- A legnagyobb hatással a szénhidrátok vannak a vércukorszintre.
- Aki diabéteszben szenved, jól át kell gondolnia, mit és mikor eszik, milyen más ételekkel együtt fogyasztja az adott dolgot.
- A dietetikusok hangsúlyozzák, hogy a gyümölcsökről akkor sem kell lemondanunk, ha diabéteszben szenvedünk, sőt, van olyan gyümölcs, ami kifejezetten ajánlott.
A vérkeringésünk szállítja a vérben található cukor (glükóz) formájában az energiát a testünk minden egyes sejtjéhez. Ha diabéteszben szenvedünk, jól át kell gondolnunk, milyen ételeket fogyasztunk és milyen gyakran, ezek hogyan hatnak a vércukorszintünk egyensúlyára.
Fontos, hogy olyan gyümölcsöket válasszunk diabétesz esetén, melyek a legkisebb kiugrást okozzák a vércukorszintünkben. Mutatjuk, a dietetikus szerint melyik gyümölcs az, ami a legjobb, ha diabéteszben szenvedünk.
Ehetünk gyümölcsöt, ha diabéteszben szenvedünk?
A gyümölcsök természetes szénhidrátok, viszont rengeteg más tápanyagot tartalmaznak. Például rostokat, melyek lassítják a cukor bejutását a véráramba, így meggátolják, hogy ugrásszerűen megemelkedjen a vércukorszint.
De más oka is van, hogy hasznosak a gyümölcsök a diabétesz esetén is. Létfontosságú vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthatunk általuk. Érdemes tehát a dietetikusunkkal átbeszélnünk, melyik gyümölcsöt mikor és milyen más ételekkel együtt fogyaszthatjuk.
A legjobb gyümölcs diabétesz esetén
Szinte bármelyik gyümölcsöt megehetjük akkor is, ha diabéteszben szenvedünk, csak más forrásból kevesebb szénhidrátot vigyünk be a szervezetünkbe és a cukortartalmat is át kell számolnunk. Ha egyetlen olyan gyümölcsöt kellene mondaniuk, a dietetikusok az áfonyát ajánlanák, ha valaki diabéteszben szenved. Azt is elárulták, miért.
- Az áfonya azért jó diabétesz esetén, mert alacsony a cukortartalma.
- Arányaiban rengeteg rostot tartalmaz, ami lassítja a cukor bejutását a véráramba.
- Rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagot tartalmaz.
- Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, ami a vérrögképződést gátolja, C-vitamint, ami az egészséges sebgyógyulást segíti elő, valamint mangánt, ami elengedhetetlen az anyagcserénkhez és az immunrendszer működéséhez.
- A gyümölcs élénk liláskék színét adó növényi hatóanyagok kifejezetten hatásosak a vércukorszint stabilizálására diabétesz esetén a legfrissebb kutatások szerint.
Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash