Ezért van mindenkinek pénzdiszmorfiája manapság

2024. május 21.
A testdiszmorfiás zavarról valószínűleg hallottunk már. De vajon mit jelent a pénzdiszmorfia és miben gyökerezik? Miért küzd az egész harmincas-negyvenes generáció vele?
Pénzdiszmorfia
  • Különösen a mai harmincas-negyvenes éveikben járók szenvednek a pénzdiszmorfiától.
  • A pénzdiszmorfia mindig hatalmába keríti az embert, amikor a bankszámlájára pillant, és amit érzékelünk, látunk, nem a valóság. 
  • A millenniál és Z-generáció nagyjából 42 százaléka küzd a pénzdiszmorfiával.

A 36 éves Hanna a húszas éveiben képtelen volt bánni a pénzzel. Félt ellenőrizni a bankszámlaegyenlegét, csak akkor nézett rá, ha tényleg muszáj volt, a fizetésnapon és a számlák befizetésekor. A harmincas éveire már felelősebben és tudatosabban bánik a pénzügyekkel és megtakarításokkal. De a félelem soha sem múlt el.

„Még most is kerülöm, amennyire csak lehet, hogy megnézzem a számlaegyenlegemet” – mondta. Elmesélte azt is, hogy fizikai rosszullétet érez, az izmai megfeszülnek és a szíve gyorsabban ver, „még akkor is, ha tudom, hogy van pénz a számlámon” – tette hozzá. Ő is egyike az egyre több olyan millenniálnak és Z-generációsnak, akik pénzdiszmorfiában szenvednek.

Mi az a pénzdiszmorfia?

„Akkor beszélünk pénzdiszmorfiáról, amikor valakinél azt tapasztaljuk, hogy a bankszámlájára nézve az érzetei és tudata eltér az objektív valóságtól” – magyarázta el Dr. Kelly Goldsmith, a Vanderbilt Egyetem közgazdaságtan- és marketingprofesszora. 

Egy friss felmérés szerint a Z-generációba tartozók 43 százaléka, és a millenniálok 41 százaléka szenved pénzdiszmorfiában. A kutatásban résztvevők közel 40 százaléka mondta azt, hogy nagyjából félmillió forintnyi megtakarítása van, míg 23 százalékuknak 1,5 millió forint. Ez sokkal több, mintha az egész társadalom megtakarításait néznénk.

„A pénzdiszmorfia hajtóereje az, hogy mennyinknek kellene lenni egy adott életkorban, figyelembe véve az életstílusunkat és a kiadásainkat – mondta Goldsmith. – Gyakori, hogy bizonyos helyzetekhez, emberekhez hasonlítjuk magunkat, és arra a következtetésre jutunk, hogy amink van, az túl kevés. Itt kezdődik a pénzdiszmorfia.”

Miért sújt annyi harmincast-negyvenest a pénzdiszmorfia?

Számos társadalmi és generációs oka van annak, hogy a millenniálokat és Z-generációsokat ilyen erősen érinti a pénzdiszmorfia.

  • A mai 40 körüli, 40 alatti generációnak sokkal nagyobb harc megtakarításokat felhalmozni, mint a mai ötvenes-hatvanasoknak volt.
  • Meg kell küzdeniük a tudattal, hogy talán sosem lesz saját ingatlanjuk, ami miatt a szüleik generációja még erős bűntudatot is kelt bennük.
  • Világszintű pénzügyi válságok sora határozza meg a felnőtt életüket.
  • A diákhitel és más hitelek erősen visszavetik a pénzügyi lehetőségeiket.
  • Stagnáló bérek és rekordmagas infláció.
  • A gyermekvállalás és gyereknevelés költségei soha ilyen magasak nem voltak a fizetésekhez viszonyítva.

A már említett felmérésben a pénzdiszmorfiát megélő válaszadók 69 százaléka úgy vélte, hogy soha nem éri el a felső középosztály vagyoni szintjét. De 95 százalékuk azt gondolja, hogy maga a pénzdiszmorfia is hátrányosan befolyásolja a pénzügyi helyzetüket.

Mennyire van hatással a pénzügyeinkre a pénzdiszmorfia?

A pénzdiszmorfia a 30-as, 40-es éveikben járók közel felét érinti

A pénzdiszmorfia a 30-as, 40-es éveikben járók közel felét érinti

„Azt mondanám, hogy alapvetően megszállottan próbálok spórolni és egyre inkább aggódom a jövő miatt” – mondta Hanna is. Az egyik legnagyobb visszatérő félelme, hogy lesz-e saját otthona és nyugdíja. „Gyakran pánikolok a boltban, hogy azt írja ki a bankkártyaterminál: nincs elég pénz a kártyámon. Pedig az eszemmel tudom, hogy bőven van.”

Nem új keletű dolog, hogy a félelem határozza meg a pénzügyekhez való hozzáállást. A dédapáik idején, a nagy világválság körül is hasonló volt a helyzet. Annyival rosszabb ma, hogy ma még erősebb a fogyasztási nyomás az embereken, és mindenhonnan azt halljuk, hogy semmit sem ér, aki nem gazdag. 

A közösségi oldalak már nem csak testképzavarokat okoznak

Az Edelman Financial Engines gazdasági szakembereinek tanulmányából is kirajzolódik, hogy nagyjából az emberek negyede elégedetlenebb a saját anyagi helyzetével a közösségi oldalak miatt. Olyan nyomást tapasztalunk ugyanis, ami miatt nehéz nem azért költeni, hogy mi is olyan életmódot éljünk, mint amit online látunk. Még akkor is, ha ezzel az adósságok felé lavírozzuk is magunkat.

A pénzdiszmorfia, ha nem tudatosul bennünk, hogy ez a problémánk, valódi pénzügyi vészhelyzeteket is generálhat és rossz döntéseket szülhet. Különösen a Z-generáció körében figyelhető meg az egyre nagyobb mértékű hitelkártya-tartozás például. 

Másfelől viszont a pénzdiszmorfia pozitív dolgok hajtóereje is lehet. „Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk elegek, sarkallhat arra, hogy ne csak üljünk és siránkozzunk, hanem dolgozzunk ki olyan stratégiát, amivel bővítjük az anyagi lehetőségeinket – mutatott rá Goldsmith. – Az egészséges pénzügyek hosszú távon nagyon fontosak. Ha a pénzdiszmorfia miatt lépünk erre az útra, akkor jó dolog.”

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images