10 lakásdekorációs trükk, amitől egy kis lakás is nagyobbnak látszik és érződik

2024. június 20.
Kicsi a lakás? Sokkal tágasabbá és nagyobbá tehetjük néhány lakásdekorációs és lakberendezési trükkel. Mutatjuk, mit tanácsolnak a belsőépítészek és lakberendezők!
Lakásdekoráció kis lakás
  • Ténylegesen nem növeli meg a lakásunk alapterületét néhány lakberendezési trükk, viszont a térérzet sokkal tágasabb, nagyobb lehet.
  • A színekkel és anyagokkal dolgozhatunk azon a lakásdekorációban, hogy nagyobbnak érződjön a kis lakás.
  • Mit tanácsolnak a lakberendezők, hogyan tehetjük nagyobbá a kis lakásunkat néhány ügyes dekorációs trükkel?

Ha nem akarunk falat bontani, akkor is segíthetünk néhány ügyes lakásdekorációs és lakberendezési trükkel, hogy nagyobbnak érezzük a kis lakást. A belsőépítész elárulta, hogyan dolgozhatunk úgy a különböző színekkel, anyagokkal, tárolókkal, fénnyel és a bútorokkal, hogy a lakásunk tényleg nagyobbnak hasson.

Mutatjuk a szakértők legjobb tippjeit arra, hogy a kis lakásban megnöveljük a térérzetet és nagyobbnak tűnjön!

Lakásdekorációs trükkök, melyektől nagyobbnak érződik a kis lakás

2. Bánjunk bátran a színekkel

A kis helyiség térérzetét növeli, ha az egyik fal sötétebb színű, míg a többi fehér

A kis helyiség térérzetét növeli, ha az egyik fal sötétebb színű, míg a többi fehér

A színek teljesen megváltoztathatják egy szoba karakterét, így azt is, mekkorának látjuk, érezzük a helyiséget. Általában úgy tartják, hogy a fehér fal segít, hogy nagyobbnak érezzük a szobát. De a világosabb, pasztell árnyalatok bármelyike segíthet, hogy a helyiség ne tűnjön annyira kicsinek. 

Érdemes azonban az egyik falnál sötétebb színeket használnunk, mivel ez mélységet adhat az egész szobának, így növelheti a térérzetet

2. Okos tárolás

A kis terek helykihasználásának maximalizálására használjuk okosan a tárolási lehetőségeket. A különböző szekrények remek kreatív megoldásokat jelentenek a legkisebb szobákban is. A beépített szekrény sokkal szervesebben beépül a helyiségbe, így nem kelti azt az érzetet, hogy elvesz a térből, mint a szabadon álló szekrények, így érdemes inkább ezeket választanunk, ha kicsi a lakásunk.

3. Növeljük a teret tükrökkel

Egy jól elhelyezett nagyméretű tükör egy kis helyiségben nem csak növeli a teret, de világosabbá is teszi

Egy jól elhelyezett nagy méretű tükör egy kis helyiségben nem csak növeli a teret, de világosabbá is teszi

Az egyik legrégibb lakásdekorációs trükk egy kis helyiség megnövelésére a tükör. Ennél ma sem találtak még ki hatékonyabb módszert. Érdemes az alvóhelyiség vagy a szoba egyik falát egészen tükörrel borítani, így optikailag nagyobb helyiség benyomását kelti. Az egész szoba nagyobbnak és világosabbnak érződik.

4. Magasabbra akasztott függönytartók

A magasabbra elhelyezett, földig érő függönyök is nagyobbnak érezetetik a kis helyiséget

A magasabbra elhelyezett, földig érő függönyök is nagyobbnak éreztetik a kis helyiséget

Egy másik hatékony lakberendezési trükk arra, hogy a kis lakás nagyobbnak hasson, ha a függönyöket magasabbra akasztjuk. Ha az ablak felett fura lenne az üres tér, egy vízszintes függönyrésszel egészíthetjük ki a függőleges függönyszárnyakat. Így azt az illúziót keltjük, hogy magasabb a belmagasság, felfelé vezetjük a tekintetet.

5. Okosan megválasztott bútorok

Kisebb méretű, lábon álló, légies bútorok és kerek asztal növelheti a teret

Kisebb méretű, lábon álló, légies bútorok és kerek asztal növelheti a teret

Ha olyan kanapét, asztalt, fotelt veszünk, ami túl nagy a kis lakásunkba, drága tévedés lehet. Ha a nappalink vagy konyhánk alapterülete nem túl nagy, igazodnunk kell ehhez. Az arányok nagyon fontosak akkor, ha szeretnénk növelni a térérzetet egy-egy helyiségben. 

  • A konyhában nem célszerű konyhaszigetet telepíteni vagy középre raknunk az asztalt, ha ezt a helyiség arányai nem engedik.
  • Egy nagy dohányzóasztal kis kanapéval egészen furcsa hatást kelthet.
  • Legyen a szőnyeg vagy a kép a falon a nagyobb, a bútorok viszont kisebbek, kecsesebbek, ettől nagyobbnak érződik a helyiség.
  • A lábon álló bútorok segítenek növelni a térérzetet kis helyiségekben.
  • A kerek asztalok növelik a teret a helyiségben.

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images, Unsplash