Ők voltak Diana hercegnő szeretői a nyolcvanas-kilencvenes években

2022. november 14.
Imádta a világ Diana hercegnőt, így nem csoda, ha nem volt nehéz olyan partnert találnia, aki kicsit kiszakította a királyi hétköznapokból, és ha csak az együtt töltött pásztorórákra is, de elfeledtette vele a szenvedést, amit a III. Károly király mellett töltött évek okoztak neki.

Több olyan szeretője is volt Diana hercegnőnek, akik még akkor toppantak az életébe, amikor még Károly felesége volt, és voltak olyanok is, akikkel a hivatalos válás előtt, de már a különélésük alatt találkozott. Mint tudjuk, maga Károly sem vetette meg a házasságon kívüli kalandokat, a Kamillával való viszonya az egyik oka volt annak, hogy eleve kudarcra volt ítélve Dianával kötött házassága. 

Minden dráma és megannyi szerető ellenére Diana képes volt megőrizni méltóságát és önmaga maradni, ami miatt csak még több rajongója, csodálója és imádója lett. Szeretői között vannak olyanok, akikkel viszonyát sosem ismerték el hivatalosan, és valószínűleg már nem is fogják, ám mindenki számára nyilvánvaló volt már akkoriban is, hogy nem puszta barátság fűzi ezeket a férfiakat Diana hercegnőhöz. 

Mutatjuk, kik voltak azok a férfiak, akiknek sikerült közel férkőzniük Diana szívéhez, és a szeretői voltak 1981 és 1997-ben bekövetkezett halála között.

III. Károly király, 1981–1992

diana-hercegno-szerelmi-elet-ferfiak

Minden életrajzíró tényként kezeli, hogy a jelenlegi III. Károly király volt Diana életében az első férfi

Károly még csak herceg volt, amikor megismerkedett Dianával, és minden életrajzíró tényként kezeli, hogy a jelenlegi III. Károly király volt Diana életében az első férfi, ami nem meglepő annak ismeretében, hogy Lady Di még csak 19 éves volt, amikor eljegyezték egymást. 

Bár 1992-ig hivatalosan nem váltak el, Diana életében több férfi is volt férjén kívül a házasságuk alatt, ahogy Károlynak is voltak kalandjai. „Hárman voltunk a házasságunkban, ami kicsit sok” – mondta Diana 1995-ben a híressé vált BBC-interjúban. Azt is mindenki tudja, kire gondolt: Camilla Parker-Bowlesra, akivel válásuk után Károly szinte azonnal hivatalossá is tetet kapcsolatát. Nyolc évvel Diana halála és 35 évvel megismerkedésük után Károly és Kamilla bejelentette az eljegyzését is. 

Barry Albert Mannakee, 1985

Mannakee volt az a testőr, akivel Diana 1985-ben szűrte össze a levet. Csupán egy évig volt a hercegnő mellett, elbocsátásában nem kis szerepe volt annak is, hogy már az egész világ arról pletykált, viszonya van Dianával. A férfi 1987-ben halt meg motorbalesetben, ami mélyen lesújtotta Dianát. 

diana-hercegno-szerelmi-elet-ferfiak

Mannakee volt az a testőr, akivel Diana 1985-ben szűrte össze a levet

Diana halála után nyilvánosságra hozták a beszédtanárával, Peter Settelennel folytatott telefonos magánbeszélgetéseit. Ezeken a szalagokon Diana beszél Mannakee-ről is, anélkül, hogy kimondaná a nevét. „Csak akkor voltam boldog, ha ő is ott volt – mondta Diana. – Boldogan hagytam volna mindent magam mögött és éltem volna vele, és ő is azt mondta, milyen jó lenne ez.”

Ugyanezen a hangfelvételen Diana a férfi haláláról azt mondta, „ez életem legnagyobb csapása”, mielőtt azt sugallta volna, hogy a férfi halála szerinte nem volt véletlen baleset.

James Hewitt, 1986–1991

Diana és James évekig tartó viszonya 1986-ban kezdődött, egy koktélpartin találkoztak. Ezután Diana lovasoktatója lett, miután a hercegnő bevallotta, hogy fél a lovaktól. Kapcsolatuk egybeesik azokkal az évekkel, amikor Károly és Kamilla viszonya is nyílt titok volt a brit királyi családban. 

diana-hercegno-szerelmi-elet-ferfiak

Vajon mit szólna hozzá Diana, hogy korábbi szeretője, a nőcsábász katonatiszt, James Hewitt később valóságshow-t is nyert?

„Hewitt igazi nőcsábász volt, megadta azt a figyelmet és ragaszkodást, amire Dianának szüksége volt, és a szenvedélyt, amire vágyott – írta Ken Wharfe, Diana korábbi testőre életrajzi könyvében. – A pár általában a Devonban található régi udvarházban találkozott, ami Shirley-é, Hewitt édesanyjáé volt, ahol a hálószobapadló nyikorgása többet elárult bármilyen vallomásnál.”

Az 1980-as évek végén Hewittot az öbölháborúba vezényelték szolgálatra, Diana pedig mérges volt, hogy a férfi inkább a katonai karrierjét választotta és nem őt. Bár az alatt is kapcsolatban maradtak, míg Hewitt Szaúd-Arábiában volt 1990-ben, a viszonyuk ezen a ponton véget ért.

James Gilbey, 1989

diana-hercegno-szerelmi-elet-ferfiak

James Gilbey Diana gyermekkori barátjából lett későbbi szeretője

Diana gyermekkori barátja volt James Gilbey. Egy kiszivárgott telefonbeszélgetés-átiratból derült fény viszonyukra 1989-ben. Ebben Gilbey 53-szor szólította Squidgynek, a becenevén Dianát. A hercegnő arról beszélt a férfinak, attól fél, hogy teherbe esik, bár azt nem mondta ki, kitől, míg a férfi nyugtatja. Később a pár csókról és egy bizonyos érzésről is beszélgetett, amit egy ideje már nem érzett egyikük sem.

Ugyanebben a beszélgetésben Diana Károlyról is említést tett, azt mondta, hogy megkeseríti az életét, házassági problémáikról is beszélt Gilbey-nek. A pletykák ellenére Diana mindig tagadta, hogy viszonya lett volna Gilbey-vel, ám a beszélgetésük leirata több mint gyanús.

Oliver Hoare, 1992–1994

Az 1990-es évek elején Dianának egy nála 16 évvel idősebb muszlim műkereskedővel volt viszonya. Oliver valójában Károly baráti köréhez tartozott. Hoare és felesége, Diane de Waldner de Freundstein gyakran időzött a Windsor-kastélyban, ám a viszonyuk kezdetétől sokkal diszkrétebb módon érkezett a férfi a kastélyba. 

Egyik éjszaka egy rendőr talált rá egy cserepes fa mögött dohányozva, miután megszólalt a füstjelző a Kensington-palotában, ahol Dianának volt egy saját lakosztálya. Egy másik éjszaka Diana autójával látták behajtani a Kensington-palotába. 

A viszony akkor ért véget, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Oliver nem hagyja el a feleségét, Diana viszont túlságosan követelőzővé vált. Egyszer például 300-szor csörgette meg a férfi otthoni telefonját egyetlen éjszaka alatt. 

Diana egy 1995-ös interjúban bevallotta, hogy a a Hoare-ral való viszonya 6-9 hónapig tarthatott, de abban hajthatatlan volt, hogy nem volt a kapcsolat megszállottja.

Will Carling, 1995

Egy kora reggeli edzésen a londoni Chelsea Harbour Clubban ismerkedett meg Diana hercegnő a korábbi angol rugbysztárral, Will Carlinggal 1995-ben. A férfi ekkor Julia Carling tévébemondó férje volt. Miután találkoztak, Diana személyi edzésre jelentkezett a férfihoz, ekkor kezdődött románcuk. 

diana-hercegno-szerelmi-elet-ferfiak

Will Carling rugbyjátékost az edzőteremben ismerte meg Diana hercegnő

Amikor rajta kapták, hogy Carling meglátogatta Dianát a Kensington-palotában, amit bizonyított, hogy kék Range Rovere ott állt a palota parkolójában, felesége a nyilvánosság előtt figyelmeztette, hogy „rossz párral kezdett ki”. 

„Könnyű lenne azt mondani, hogy Diana tönkretette a házasságomat, de ketten kellenek a tánchoz. Én főként Willt hibáztatom, hogy belement”–  mondta egy évvel a válásuk előtt a bemondó. Will Carling ugyanakkor következetesen tagadta a Dianával folytatott viszonyt évtizedekig, ám 2021-ben tett egy olyan megjegyzést, hogy ostobán viselkedett, ami ismét lángra lobbantotta a pletykákat. 

Hasnat Khan, 1995–1997

Diana Mr. Csodálatosnak nevezte a brit–pakisztáni szív- és tüdősebészt, akiről a hercegnő barátai azt mondták, hogy Diana élete szerelme volt. A pár 1995-ben találkozott a londoni Royal Brompton Kórházban, ahol Khan dolgozott. Diana egy közeli barátját látogatta meg, aki szívműtétből lábadozott. A szikra azonnal lángra lobbant a sebész és a hercegnő között.

diana-hercegno-szerelmi-elet-ferfiak

Hasnat Khan szívsebész volt – Diana barátai szerint – a hercegnő élete szerelme

A pár gyakran találkozott a kórházban, ahol éjszakákat töltöttek az apró szolgálati szobában, de a Kensington-palotában is gyakori vendég volt a férfi. Khan kultúrája előtt tisztelgett Diana azzal is, hogy a ruhatárába rengeteg színes selyemtunika és -nadrág került, többször is elutazott Pakisztánba és köztudottan foglalkozott az iszlámra való áttéréssel.

A viszony még azelőtt kezdődött, hogy kimondták volna Károly és Diana válását, Khan addig nem is akarta nyilvánosságra hozni kapcsolatukat. Aztán a szerelem mégis véget ért. 

Diana volt az, aki szakított a férfival, nem sokkal azután, hogy találkozott Mohamed Al Fayed üzletemberrel 1997 júliusában. Bár a hercegnő tagadta, hogy bármi lenne közöttük, a sebész gyanította, hogy valami mégis történhetett. 

Khan a kapcsolatuk alatt végig tartott a nyilvánosságtól. „A legnagyobb félelem az volt, hogy ha összeházasodunk, az életem pokollá válik amiatt, aki ő volt – mondta. – Tudtam, hogy többé nem lehetne normális életem, és ha egyszer gyermekünk születik, nem mehetek vele sehova és csinálhatok vele normális dolgokat.”

Dodi Al Fayed, 1997

diana-hercegno-szerelmi-elet-ferfiak

Dodi Al Fayed volt Diana utolsó szerelme

Diana utolsó kapcsolata épp csak elkezdődött tragikus halála előtt. A pár csak néhány hónapja randevúzott a végzetes autóbaleset előtt, ami 1997. augusztus 31-én történt. A Harrods áruházlánc korábbi tulajdonosának, a milliárdos üzletember Mohamed Al Fayednek a legidősebb fia volt Dodi, akinek több híres nővel is volt viszonya, köztük Winona Ryderrel és Nancy Sinatrával. 

Dianával már 1986-ban is találkoztak Windsorban, egy lovaspólómeccsen, ám csak 1997-ben bontakozott ki románc közöttük. A híressé vált fotón egy jachton csókolóznak a francia partoknál. A kép egyszersmind a Károlytól való válás kimondása után az új szerelem, új élet kezdetét is jelképezte. Tragikus módon az 1997-es éjszaka mindkettejük életét elvette a Pont de l’Alma alagútjánál bekövetkezett autóbalesetben.

Forrás: Tatler, House Beautiful Fotó: Getty Images

Olvass tovább!