Itt a brutális orosz manikűr – mi ez és miért olyan népszerű a sztárok között?

2023. november 14.
Hasít a TikTokon az orosz manikűr trend, de a ellentmondásos jelenség nem mindenkinek jön be. A bőrgyógyászok például óva intenek tőle.
Orosz manikűr köröm

A műkörmösök körében az orosz manikűr egy egészen friss, és szuper felkapott őszi-téli körömtrend, amely a TikTokerek körében is óriási hullámokat ver. Az utóbbi időben tényleg nem lehet elmenni a népszerűsége mellett, akár rajongói vagyunk, akár távol tartanánk inkább magunkat tőle. 

A TikTokon számtalan videót láthatunk a russian manicure név alatt, a felbukkanó körmök pedig olyan tiszták és makulátlanok, hogy szinte photoshopoltnak tűnnek. Az orosz manikűr modell sztárstátuszú hívei közt állítólag Kendall Jenner és Jasmine Tookes is ott sorakozik, utóbbi pedig egyenesen az Instagram-sztoriban jelentette be követőinek, hogy soha többé nem tér vissza „normális” manikűrhöz.

Orosz manikűr, mi is ez?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Olga 🇷🇺🇬🇧Luxury Nails in London (@like_my_nails_london)

A „száraz” manikűrtechnika Oroszországból származik, és azóta világszerte népszerűvé vált. Olyan aprólékos és részletes megközelítése a manikűrnek, amely a kutikula ápolására és a köröm tökéletes formázására összpontosít. Az orosz manikűr éppen ezért sokáig tart, a körmöket pedig a bőrhöz közelebb festik. De mindez azért bármilyen szépen és kecsegtetően hangzik is, nem mentes a vitáktól.

Russian manicure – TikTok-siker csúcsra járatva

Az orosz manikűrnek tényleg egy sereg rajongója van. „Ha még nem próbáltad az orosz manikűrt, nagyon ajánlom” – mondja @talia.dianee. „Minden nőnek, és még az anyukáiknak is orosz manikűrt kellene viselniük” – mondja lelkesen @nmkajumulo a videójában. „Szó szerint minden alkalommal tökéletes” – kontráz @_gabbyhuffman. De mégis, hogyan lehet, hogy egy ennyire népszerű, látszólag makulátlan eredményű trend komoly gondot okozhat az egészségügyi szakemberek szerint? 

@nmkajumulo

#greenscreen WHERE ARE ALL MY RUSSIAN MANICURE GIRLIES AT!? if you want those pinterest perfect nails then this is what you need. I have never in my life had a manicure this perfect and i can’t wait until my nails grow out so we can actually shape them!!! #nailcare #russianmanicure #drymanicure #efilemanicure #cuticleremoval #nailsbeforeandafter #comewithmenails #nailinspo #pintrestnails #freshmanicure #freshnails #newset #cuticlenippers

♬ original sound – nia kajumulo

Ezért lehet kockázatos az orosz manikűr

Először az orosz manikűr és a szokásos manikűr közötti fő különbség a „szárazság”.„Száraz manikűrnek” is hívják, mert nincs benne áztatás. A körömtechnikus (ideális esetben a technikában jártas) körömcsiszolót és más speciális eszközöket használ a körömágy körüli bőr eltávolítására – magyarázza Kamola Malikova, a Minx Beauty Beverly Hills alapítója, hozzátéve, hogy a festés itt egészen közel kerül a kutikulához.

Az orosz manikűrért ráadásul egy kicsit többet kell fizetni, cserébe 2-3 hétig, vagy még tovább tart” – mondja Malikova. „Ez egy hosszabb ideig tartó (tehát időtakarékos), esztétikusabb technika.”  A bőrgyógyász, Dr. Azi, aki @skinbydrazi néven van fent a TikTokon, a profilján reagált a körömtechnikára. Mondhatjuk, hogy nem épp rajongóként. 

@skinbydrazi

My nails hurt @mumber_one_nail #nailcare #nailtok #nailtips #skincare #dermatologist #manicure #skinbydrazi

♬ Rina Sekarang X One More Night – TRENDZ CC

A bőrgyógyász aggályai az orosz manikűrrel szemben

„Ez a körömlemezre tapadó bőrünk, amire szükségünk is van” – mondja, és figyeli, hogyan távolítja el a köröm körüli bőrdarabokat a technikus. „A kutikula fontos, célja van” – folytatja. Dr. Dana Stern, okleveles bőrgyógyász és a Dr. Dana alapítója egyetért ezzel. „Bár megértem bizonyos trendek vonzerejét, ezen azért fennakadtam” – mondja.

„A kutikula teljes eltávolítása, ha ismétlődően történik, általában élesztőgombák bejutását eredményezi, ami a körömfertőzés egy típusát, úgynevezett krónikus körömágygyulladást eredményez. A kutikula nem véletlenül van a körmünkön, mondhatjuk, hogy ez a köröm természetes védőtömítése, ami megakadályozza az élesztőgombák és a baktériumok bejutását.

„Sok olyan kép, amelyet a közösségi médiában láttam az orosz manikűrről, és amelyeket azért tettek közzé, hogy gyönyörű körmöket állítsanak fókuszba, valójában a krónikus a körömágygyulladás jeleit mutatják” – mondja. „Bár a fényes eredmény kifogástalannak tűnhet, gyakorlott szemnek láthatóak a fertőzés jelei; a puffadt, rózsaszín, duzzadt körömredők.”

Bár maga az őszi körömtrend és a szemléltető fotók tényleg látványosak, egy biztos: mielőtt alárendelnénk magunkat egy-egy látványos trend követésének, érdemes megismerni annak előnyeit és hátrányait, hogy tényleg megfelelő döntéseket hozhassunk a saját biztonságunk érdekében.

Forrás: Style Caster, fotó: Getty Images