Timothée Chalamet 10 legjobb filmje a frizurája alapján

2024. április 29.
Nehéz volt kiválasztani a legjobbat, de azért sikerült.
timothee chalamet legjobb film

Egy bölcs ember egyszer azt mondta: „Hála az égnek, hogy Timothée Chalamet nem kopasz!”. Én voltam ez a bölcs ember, és most is ugyanez a véleményem. Nem akarom lekicsinyelni a színészi teljesítményét – őszintén hiszem, hogy Timothée a generációja egyik leglenyűgözőbb tehetsége –, de azt is gondolom, hogy az övé az egyik legjobb haj is. Egyik sem zárja ki a másikat, sőt: erősítik egymást.

De csak amikor megláttam a Dűne – Második rész első képét (nem, nem magát az előzetest), akkor jöttem rá, hogy mennyire szeretném újra látni a haját a nagyvásznon. Ezért magamra vállaltam azt a nemes feladatot, hogy listába szedem Timmy korábbi filmjeit, szigorúan aszerint, hogy melyikben nézett ki legjobban a frizurája. (Hangsúlyozom, hogy ez egy nagyon hangulatalapú rangsor, de úgy gondolom, hogy igazam van.

10. Ne nézz fel!

Timothee-nak még a fura Bundesliga-frizura is jól áll (Fotó: Netflix)

Timothée-nak még a fura Bundesliga-frizura is jól áll (Fotó: Netflix)

Timmy haja a Ne nézz fel!-ben rossz. Ez nyilvánvalóan szándékos döntés volt az alkotók részéről – egy bolti tolvaj csavargót alakított az apokalipszis előestéjén –, de ettől még nem lesz kevésbé rossz. Ennek ellenére ismerek a szülővárosomból olyanokat, akiknek szándékosan ilyen frizurát hordanak, és bizonyára azt kívánják, bárcsak ők is ilyen jól tudnák csinálni. Dicséret a forgatás fodrászainak: nagyon jó lett ez a fura Bundesliga-frizkó.

9. Wonka

Valószínűleg higiéniai okokból kell az ifjú Willynek eltakarnia a haját (Fotó: Warner Bros)

Valószínűleg higiéniai okokból kell az ifjú Willynek eltakarnia a haját (Fotó: Warner Bros)

Talán korai az értékelés, hiszen a Wonka még csak nemrég került a mozikba, de valószínűleg már így is tudja mindenki: kalap. Az excentrikus csokimester ugyanis túl gyakran visel bőrből készült cilindert a filmben ahhoz, hogy az alatta lévő frizura megérjen egy második pillantást. Legyünk igazságosak: valószínűleg higiéniai okok miatt muszáj, hogy az ifjú Willy a csokoládégyárban eltakarja a haját. 

8. Bones & All

Timothee lenőtt rózsaszín hajszíne Machine Gun Kelly-re emlékeztet (Fotó: Metro Goldwyn Mayer Pictures)

Timothée lenőtt rózsaszín hajszíne Machine Gun Kellyre emlékeztet (Fotó: Metro Goldwyn Mayer Pictures)

A Bones & All című filmmel már érdekesebb területre jutottunk. A 80-as évek közepén játszódó horror-drámában Chalamet a hobó Leet alakítja, aki embereket eszik, de közben igazi romantikus. Igazából maga a haj formája nem is borzasztó, és a zsírossága is hihető egy olyan karakternél, aki inkább emberevéssel foglalkozik, mintsem fürdéssel. Sajnos a lenőtt rózsaszín hajszín Machine Gun Kellyre hajaz, ami nem feltétlenül jó pont.

7. Csodálatos fiú

A haja itt tökéletesen rendben van (Fotó: Amazon Studios)

A haja itt tökéletesen rendben van (Fotó: Amazon Studios)

A Csodálatos fiú Chalamet nagy, komoly filmje a Call Me By Your Name és a Lady Bird után. Igazából nem láttam még, de a film minősége lényegtelen ahhoz, amiről most beszélünk. A haja itt tökéletesen rendben van: klasszikus Timothée Chalamet-vágás, ami középhosszú hullámokat jelent, amelyek a csontos, babaszerű arcára omlanak. Timmy és a fodrászai egyértelműen tudják, mi áll jól neki.

6. A francia kiadás

Akár szeretjük, akár utáljuk, a bajusz újdonság volt Timothée számára (Fotó: Searchlight Pictures)

Akár szeretjük, akár utáljuk, a bajusz újdonság volt Timothée számára (Fotó: Searchlight Pictures)

A francia kiadásban Chalamet karaktere folyamatosan úgy néz ki a nagy sörényével, mintha áramba nyúlt volna, és/vagy nem ismerné a hajbalzsamot. Plusz pont jár Zefferili (ez a karakterének neve) nem túl meggyőző bajuszáért – akár szeretjük, akár utáljuk, ez újdonság volt számára. Remélhetőleg többé nem követi el azt a hibát, hogy eltakarja az édes pofiját.

5. V. Henrik

Hogy ez mennyire korhű Timothée frizurája, senkit sem érdekel (Fotó: Netflix)

Hogy mennyire korhű Timothée frizurája, senkit sem érdekel (Fotó: Netflix)

Lehet, hogy sokan nem értenek egyet ezzel, de nekem nagyon tetszik Timmy haja az V.Henrikben (ami egy másik film, amiről okom van azt hinni, hogy kevesen látták). Hogy ez mennyire korhű, senkit sem érdekel, nem igaz? Az igazi V. Henrikhez képest, aki valami sisak és bob között egyensúlyozó frizurát viselt, eléggé menőn néz ki Chalamet haja, bár kilóg a megszokott sorból. Jó, hogy mert egy kicsit változtatni – de nem baj, ha máskor nem teszi.

4. Szólíts a neveden

Chalamet görög szoborra emlékeztető fürtjei (Fotó: Sony Pictures)

Chalamet görög szoborra emlékeztető fürtjei (Fotó: Sony Pictures)

A Szólíts a nevedenben viselt frizura lényege, hogy az akkor 21 éves Chalamet minél jobban hasonlítson a 17 éves Elióra. Ez elég könnyű feladat, tekintve, hogy a színész sokkal fiatalabbnak néz ki a koránál, de a hajvágás még erre is rásegít. A film nem finomkodik „ókori hangulatú” képekkel, amivel tökéletes összhangban vannak Chalamet görög szoborra emlékeztető fürtjei. Egyszerűen jól néz ki ebben a filmben.

3. Kisasszonyok

A kócos Laurie szerelmet vall Jo-nak egy massachusettsi domboldalon (Fotó: Sony Pictures)

A kócos Laurie szerelmet vall Jónak egy massachusettsi domboldalon (Fotó: Sony Pictures)

Most pedig jöjjön a java! Timothée általában filmenként egy fő stílusra szorítkozik, de a Kisasszonyok adott némi mozgásteret számára. A film legkorábbi idősíkjában laza, kisfiús a stílusa; amikor Laurie (Timothée karaktere) szerelmet vall Jónak egy massachusettsi domboldalon, akkor szélfútta és kócos; amikor viszont lemond róla, és és egy másik March nővért vesz feleségül, akkor kifinomult és felnőttes. 

2. Lady Bird

A kötelességtudóan kócos frizura néha szó szerint maszkként funkcionál (Fotó: A24)

A kötelességtudóan kócos frizura néha szó szerint maszkként funkcionál (Fotó: A24)

Timmy Kyle-ja a Lady Birdben egy 17 éves, basszusgitározó, dohányzó, Howard Zinnt olvasó fodrász, akinek a haja is simán felkerülhetne a stáblistára, olyan jól alakítja a szerepét. A kötelességtudóan kócos frizura néha szó szerint maszkként funkcionál, ami mögé Kyle elbújhat. Nem csoda, hogy manapság is sokan próbálkoznak azzal, hogy úgy nézzen ki a hajuk, mint egy fiktív gimnazistáé 2002-ben.

1. Dűne

Chalamet haja tiszta és hullámos maradt a száraz sivatagi levegőben (Fotó: Warner Bros.)

Chalamet haja tiszta és hullámos maradt a száraz sivatagi levegőben is (Fotó: Warner Bros.)

Amikor az emberek megtudták, hogy ezt a listát írom, szinte mindenki azt kérdezte, hogy a Dűne lesz-e az első. Már akkor tudtam, hogy igen, de hogy ilyen módon egy hullámhosszon vannak velem mások is, csak megerősített a döntésemben. A Dűneverzum lakói az extrém szettek mellett egyértelműen a kondicionáló rajongói is, így Chalamet haja tiszta és hullámos maradt a száraz sivatagi levegőben. 

Forrás: jezebel.com Fotó: Lisa Maree Williams/Getty Images