Mi a Wim Hof-módszer, és tényleg messziről elkerülhetjük az orvost egy hideg zuhannyal?

2024. január 23.
A holland extrém sportoló, Wim Hof nem véletlenül kapta a Jégember becenevet. De miből áll a Wim Hof-módszer? Tényleg elég napi egy hideg vizes zuhany, hogy soha többé ne kelljen orvoshoz mennünk?
Wim Hof módszer
  • Wim Hof annyira karizmatikus figura, hogy még egy BBC-sorozat is készült róla (Freeze the Fear With Wim Hof). Joseph Fiennes alakította a holland extrém sportolót.
  • Akár Wim Hof rekreációs wellnessre is befizethetünk – napi 400 ezer forintért –, ha találunk egyáltalán szabad helyet a következő két évre. 
  • Miben áll Wim Hof sikere és tényleg tudományosan bizonyítottan működik a módszere?

Amikor 17 évesen alámerült Amszterdam csatornájának jéghideg vizébe Wim Hof, elkezdődött a cirkusz. Eleinte úgy tűnt, hogy a Guinness-rekordok és szenzációkeltés lesz a terepe, ám globális wellness-fitnesz trend épült a jeges vizes módszerére. De vajon tényleg egészségesebbek leszünk a hideg víztől és a Wim Hof-módszertől?

Miből áll a Wim Hof-módszer?

A Wim Hof-módszer alapelve az, hogy a sokk, amit a hideg jelent, stimulálja a szív- és érrendszert. Ezáltal javul a működése, a keringés intenzívebbé válik és az immunrendszer működése csúcsra járatódik. Ennek hatására csökken testünkben a krónikus gyulladások szintje

Wim Hof úgy saccolja, hogy ma már közel egymilliárd ember követi a módszerét és használja a hideget a testi-lelki folyamataik, egészségük javítására. A módszer három szinten fejti ki hatását:

  1. Az emberek egy azonnali energialöketet tapasztalnak, amint a hideggel érintkeznek.
  2. A túl nagy kényelem, amiben élünk, spirituális és pszichológiai szinten is lustává tett minket.
  3. A tudomány is igazolta a gyakorlatot.

Wim Hof szerint túl sokat gondolkodunk, ahelyett, hogy cselekednénk. Az elkényelmesedett életünk miatt az agyunk egyes területeinek – a limbikus rendszer és a mély agyi régiók – vérkeringése lecsökkent.  Ez kihat a szív- és érrendszerünk és az immunrendszerünk működésére is. „Gyengébb a testünk, ami az agyunkkal is összefüggésben van. Ha a mély agyi régiók vérkeringése tartósan lecsökken, az megnyilvánul a rosszabb stressztűrő képességben és az immunrendszer folyamatainak felborulásában” – magyarázta Wim Hof a The Sydney Morning Heraldnak adott interjújában.

Hideg zuhany és légzéstechnika

A sokk, amit egy hideg zuhany jelent, azonnali adrenalinlöket a szervezetnek. Ezt kombinálnunk kell a stresszreakciót csökkentő légzéstechnikával a módszer szerint. Ennek eredménye lesz a paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer újraindítása. Ha rendszeresen kilépünk a komfortzónánkból a hideg zuhannyal, fürdővel, a vérkeringésünk és az idegrendszeri aktivitásunk más szinten kezd működni. „Ezért mondom mindig, hogy a napi egy hideg zuhany az orvost távol tartja” – mondta Wim Hof.

Akkor most adjuk fel a kényelmünket?

Nem kell felmásznunk rövidnadrágban a Kilimandzsáróra, ahogy azt Wim Hof tette, vagy 66 métert úsznunk a jég alatt, esetleg több mint 112 percig egy jégkockákkal teli konténerben ülnünk. „Ez csak az én lelki útkeresésem volt” – jelentette ki Wim Hof, akit életének tragikus pillanatai – feleségének, négy gyermeke édesanyjának 1995-ös öngyilkossága – vezetett az extremitások felé. 

Ugyanakkor tudományos kutatások is születtek az utóbbi években a Wim Hof-módszerrel kapcsolatban. Ezek kimutatták, hogy az ilyen egyszerű technikák is képesek a szervezetünk mély fiziológiás folyamatainak aktiválására. 

Mit mond a tudomány a Wim Hof-módszerről?

Frank Marino, a Charles Sturt Egyetem Alkalmazott Fiziológiai Tanszékének professzora elmondta, hogy „arra ugyan nincs elegendő bizonyíték egyelőre, hogy kijelentsük, mindenkinek alkalmaznia kellene a Wim Hof-módszert. Sőt, bizonyos esetekben akár káros és veszélyes is lehet a szervezetünk számára a hirtelen és/vagy extrém hideg.”

Viszont Marino azt is hozzátette, hogy „egyes tanulmányok arra jutottak, a hideg jótékony hatással lehet a krónikus gyulladásos folyamatokra a szervezetünkben:”

Nagyon fontos a szakértők szerint, hogy mindenképp konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt a Wim Hof-módszert alkalmaznánk, és soha ne legyünk egyedül, ha a hideg zuhanyon túl olyan extrém dolgokra készülünk, mint a jeges vagy nagyon hideg vízben úszás, merülés.

Azt egyébként Wim Hof is hangsúlyozza, hogy mint minden más erőteljes testgyakorlás esetében, a hideg víznél is nagyon fontos a fokozatosság. Ő azt javasolja, kezdjük 15 másodperces hideg vizes zuhannyal egy meleg fürdő végén, majd innen nagyon lassan, óvatosan érjük el a 2 percet. Ha elértük a két percet, akkor alkalmazkodott a szív- és érrendszerünk a hideg zuhanyhoz.

Dr. Tony Blazevich, az Edith Cowan Egyetem Egészségtudományi Tanszékének professzora úgy véli, „a hideg aktiválhatja a barna zsírszövet állományát, így növeli a vérből a glükózfelvételt. Ez jótékony hatással lehet a vércukorszintre, így a Wim Hof-módszer a diabéteszben vagy inzulinrezisztenciában szenvedők számára hatékony eszköz lehet a vércukorszint szabályozásának támogatására.”

Javítja a hideg víz az immunrendszer működését?

Nekünk azért nem muszáj az extremitásig fokoznunk a jégfürdőzést, hogy a Wim Hof-módszer jótékony hatásait kihasználjuk

Nekünk azért nem muszáj az extremitásig fokoznunk a jégfürdőzést, hogy a Wim Hof-módszer jótékony hatásait kihasználjuk

A szakember szerint a Wim Hof-módszer hozzájárulhat valóban az immunrendszer működésének javulásához, ám van néhány kitétel ezzel kapcsolatban. 

  1. Egy Hollandiában, 3000 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban azt figyelték, meg, hogy roppant fontos az időtartam. Akik naponta 30, 60 vagy 90 percet zuhanyoztak hideg vízzel egy hónapon át, 29 százalékkal kevesebbet voltak betegek, mint azok, akik csak meleg vízzel fürödtek.
  2. Ugyanez a kutatás azt is kiderítette, hogy a hideg vízzel zuhanyozók energikusabbnak érezték magukat. Egy másik vizsgálat azt mutatta ki, hogy a hideg hatására a bőr érzékelő receptorai elektromos impulzust küldenek az agy idegvégződéseinek, ami antidepresszáns hatású lehet.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozták a szakemberek, hogy nagyon nehéz az ilyen vizsgálatokban a valódi hatásokat elkülöníteni a placebó hatástól. 

Wim Hof, aki nem csak a hideg víz, hanem a böjtölés és a testmozgás szószólója is, saját magát is alávetette tudományos kísérleteknek, hogy megvizsgálják az agyi vérkeringését a hideg víz hatása alatt.  

Rengeteg ígéretes kutatási eredmény van tehát a Wim Hof-módszer és a hideg víz hatásosságával kapcsolatban, de további vizsgálatokra és óvatosságra van azért szükség, ha mi is ki akarjuk próbálni a hideg zuhany roppant kellemetlen, ugyanakkor jótékony hatásait. Kezdjük talán csak egy arcmosással reggel!

Forrás: The Sydney Morning Herald, fotó: Getty Images, Unsplash