- Az agyműködésünkben tapasztalt jelek a szellemi túlterheltség, agyi köd következményei.
- Mi az agyméregtelenítő diéta?
- Hogyan segíthetünk az étrenddel, hogy az agyunk ismét jól működjön?
Elfelejtjük az emberek nevét. Kimerültek vagyunk étkezés után. Nehezen alszunk el, majd hajnalban felébredünk minden ok nélkül. Egyre többször hibázunk számoláskor, félreolvasunk dolgokat, ügyetlenkedünk a tárgyakkal, és a bőrünk is mintha egyre többször jelezne valamit… Ismerős?
Ezek a tünetek nem csupán a fáradtság, hanem a szellemi túlterheltség, az agyi köd első jelei lehetnek. Mit tehetünk? Hogyan méregtelenítsük az agyunkat, hogy újra energikusak és fókuszáltak legyünk?
Az agyunk nem felejt, de mi elfelejtünk rá vigyázni
Az igazság az, hogy az agyműködés már negyvenéves korunk után romlik. Ez nem demencia, viszont nem csak az idősek problémája lehet, hogy már nem fog úgy az agyunk, ahogy régen.
A japán idegtudós és anti-aging specialista, Dr. Shirasawa Takuji több mint harminc év kutatása után megalkotta az agyméregtelenítő diéta (Brain Detox Diet) nevű módszert, amellyel étkezésünket átalakítva visszafordíthatjuk az agyműködés hanyatlását.
Toxinok támadnak belülről
Elsőre túlzásnak tűnhet, hogy a modern életmód mérgezheti az agyunkat, de a legfrissebb orvosi kutatások és agyi képalkotó vizsgálatok ezt egyértelműen megerősítik.
A feldolgozott ételek, a gyulladáskeltő összetevők, a levegőből és vízből bekerülő vegyületek, mikroműanyag mind-mind fokozatosan terhelik az agyat, és lassan, alattomosan vezetnek el az agyi ködtől akár a komolyabb betegségekig is.
Az agyméregtelenítő diéta visszafordíthatja a romlást?
Az agyméregtelenítő diéta célja, hogy eltávolítsa az agyban felgyülemlett toxinokat, erősítse az idegrendszert, aktivizálja az immunrendszert és általánosságban regenerálja a testünket. Külön kategorizálja azokat az ételeket az úgynevezett ReCODE-terápia alapján készült étrend, amelyek méregtelenítő hatásúak az agy számára.
Nem kell lemondanunk semmilyen ételről, ehetünk húst, főételt és desszertet is. Viszont nem mindegy, milyen formában! „Ha negyven felett elkezdünk figyelni a táplálkozásunkra, rengeteget tehetünk az agyműködés megőrzéséért. Ötvenesként a memóriaromlás még javítható, és hetven–nyolcvanévesen is, diagnosztizált kognitív zavarok mellett is lehet fejlődést elérni. Soha nem késő!” – üzente Dr. Shirasawa Takuji japán idegtudós, az agyméregtelenítő diéta kidolgozója.
Az agyméregtelenítő diéta 7 alapszabálya

Az agy méregtelenítésében fontos szerepe van a leveles zöldeknek
- Mindennap fogyasszunk legalább egy méregtelenítő köretet – például fermentált zöldségeket vagy tengeri algát.
- Cseréljük le a fehér rizst barnára vagy kevert gabonára – ez stabilabb vércukorszintet és hosszabb jóllakottságérzetet ad.
- Figyeljünk az olajokra és fűszerekre – válasszunk hidegen sajtolt olajokat, kerülve a transzzsírokat és az adalékanyagokat.
- Kisebb vagy közepes méretű vadhalakat részesítsünk előnyben – ez csökkentheti a nehézfémterhelést, ami a tengeri halaknál komoly kockázat lehet.
- Mindig nézzük meg a húsok és feldolgozott termékek származási helyét – csak tiszta forrásból, adalékmentesen!
- Együnk több sötétzöld leveles zöldséget – magas antioxidáns- és klorofilltartalommal támogatják az agyműködést.
- Rágjunk lassan – az emésztés a szájban kezdődik, és a lassú rágás segít az agy telítettségi jelzéseinek feldolgozásában is.
Receptek, melyek segítik az agy méregtelenítését
- Krémes fehérbab sült édesköménnyel
- Szaftos francia lecsó tepsiben
- Mézes-gyömbéres lazackockák friss mangósalátával
- Sárgaborsó-főzelék spenóttal
Forrás: Marie Claire Taiwan, fotó: Unsplash/Curated Lifestyle, Getty Images