Folyton benő a lábkörmöd? Így oldhatod meg a problémát!

2023. június 11.
A lábkörömvágás nem álommeló. Annak pedig különösen rémálom, akit nem szép, szabályos lábkörömmel áldott meg az élet, hanem benövésre, gyulladásra hajlamos formával. Mit tehetünk, hogy kevesebb problémánk legyen a lábkörmünkkel?
A benőtt, begyulladt lábköröm komoly egészségügyi problémákat okozhat.
  • Nem csak a szépség miatt fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a lábkörmeinkről.
  • A benőtt, begyulladt lábköröm komoly egészségügyi problémákat okozhat.
  • A kor előrehaladtával egyre nehezebb karbantartani a lábkörmöket.

Nem csak képzelődünk, amikor úgy érezzük, hogy a kor előrehaladtával egyre nehezebben boldogulunk a lábkörmeinkkel és egyre több problémát okoznak. Ahogy öregszünk, a köröm merevebbé, vastagabbá válik, így sokkal nehezebb megfelelően levágni. De az sem segít, hogy mi is veszítünk a hajlékonyságunkból, így már nem feltétlenül érjük el olyan könnyen a megfelelő szögben a lábkörmünket.

A lábkörmök ápolása viszont nem csak a szép lábak miatt fontos. „Ha nem megfelelően vágjuk le a lábkörmöket, az további problémákat okozhat – mondta Dr. Michael Coyer lábsebész. – Ha elhanyagoljuk, fájdalmas benövés alakulhat ki, ami károsíthatja az egész lábujjat. A túl hosszú köröm is fájdalmas sérüléseket okozhat, ha a cipő falához nyomódik.”

Szerencsére van megoldás, nem kell szenvednünk akkor sem, ha hajlamos a lábkörmünk a fájdalmas benövésre. Mutatjuk, a szakember szerint mivel kerülhetjük el a problémát és hogyan orvosolhatjuk, ha már baj van.

A legfontosabb otthoni teendők a benőtt lábköröm ellen

„Ha alapvetően fizikailag képesek vagyunk gondoskodni a lábkörmeinkről és nincs egyéb krónikus betegségünk, nem okoz problémát otthon levágni a lábkörmöket. A diabéteszes neuropátia, olyan betegség, ami korlátozza a mozgást, például ízületi gyulladás, vagy akár szemproblémák is akadályozhatják azonban, hogy megfelelően levágjuk a körmöket a lábunkon – magyarázta Dr. Alex Kor ortopéd szakorvos, lábspecialista.”

Ha ollóval nehezen megy a lábköröm levágása, csipesszel is próbálkozhatunk. „A betegeimnek azt javaslom, hogy fürdés, zuhanyzás után vágják le a lábkörmöket, vagy áztassák langyos vízbe pár percre a lábukat – mondta Dr. Shari Lipner, a New York-i Weill Cornell Orvosi Központ bőrgyógyász professzora. – A víz megpuhítja a körmöket, így könnyebb levágni.”

Ha ollóval nehezen megy lábköröm levágása, csipesszel is próbálkozhatunk

Ha ollóval nehezen megy lábköröm levágása, csipesszel is próbálkozhatunk

Nagyon fontos a bőr megfelelő hidratálása is. Ne csak a lábszárunkat kenjük be, hanem a körömágyat is. Dr. Lipner azt javasolja, hogy zsíros ápoló krémmel kenjük be vastagon a lábfejünket, majd húzzunk pamutzoknit éjszakára. A megfelelően táplált körömágyban a köröm kisebb eséllyel gyullad be. 

A lábkörmöknél nagyon fontos, hogy ne vágjuk túl rövidre. „A túl agresszív körömvágás miatt a rövid köröm rossz irányba nőhet, és benövés, körömágygyulladás alakulhat ki” – mondta Dr. Coyer. A lábköröm ideális esetben 1 milliméterrel túllóg a körömágyon. Ennél nem szabad rövidebbre vágni. De lekerekíteni sem javasolt a sarkakat. „A legjobb, ha egyenesen vágjuk le. A sarkok ne kanyarodjanak vissza a bőrbe, mert úgy könnyen begyulladhat a körömágy, ahogy nő a köröm” – magyarázta Dr. Coyer.

Mikor menjünk pedikűröshöz?

Ha valaki nem tudja – vagy akarja – a saját lábkörmeit vágni, egy jó gyógypedikűrös segíthet, hogy ne alakuljon ki a fájdalmas benőtt köröm. Egy jó szakember akkor is segíthet, ha már begyulladt a körömágy. Megszabadíthatja a lábunkat a benőtt körömtől. 

A benövésre hajlamos lábköröm esetén javasolt rendszeresen pedikűröshöz járnunk, így megelőzhető a probléma kialakulása. „Fontos, hogy olyan szakembert válasszunk, aki megfelelően sterilizálja az eszközöket és ügyel a higiéniára, tisztaságra” – figyelmeztetett Kor. 

Mikor menjünk orvoshoz a benőtt körömmel?

A megvastagodott, elszíneződött köröm önmagában nem feltétlenül jelent betegséget. Viszont ha új jelenség, hirtelen alakul ki vagy fájdalmas, célszerű megmutatni orvosnak.

Ha kiderül, hogy körömgomba okozza a tüneteinket, a bőrgyógyász javasolhat különböző kezeléseket. A benőtt körömmel már nehezebb a helyzet. Itt már van olyan eset, amikor csak a műtét lehet a megoldás.

A pikkelysömör is okozhat körömtüneteket: megvastagodást, a körömágy elválását a körömtől. Ritka esetekben a lábkörmön megjelenő fekete pöttyök a melanóma, a legagresszívabb bőrrák tünetei is lehetnek. „Nem szabad félvállról vennünk a jeleket, ha tartósan fennállnak – mondta Dr. Lipner. – A lábköröm maga is okozhat problémákat, de más, a szervezetünkben máshol zajló betegségek tüneteit is magán hordozhatja.”

Forrás: Washington Post, fotó: Unsplash