5 jel, hogy a párkapcsolatod tönkreteszi az egészségedet

2024. január 25.
Még akkor is lehet romboló hatása az egészségünkre a párkapcsolatunknak, ha látszólag minden rendben van és szinte sohasem veszekszünk, vitázunk. A szakember elmondta, melyek azok a pszichoszomatikus tünetek, amik egyértelműen arra utalnak, hogy a kapcsolatunk betegít meg minket.
Párkapcsolat betegség tünet
  • Van olyan helyzet, amikor nehéz megmondani, a párkapcsolat valóban egészséges.
  • Ha egy olyan kapcsolatban élünk, ami az egészségünk rovására megy, pszichoszomatikus tüneteket észlelhetünk.
  • Hasi fájdalom, fejfájás és akár bőrviszketés is lehet a jele annak, hogy a kapcsolatunk az egészségünk rovására megy.

Amikor olyan élethelyzetben vagyunk, ami túl sok stresszel, szorongással jár, a testünk egyre nehezebben figyelmen kívül hagyható jeleket küld. Ezek a pszichoszomatikus tünetek testi panaszok, melyeket a lelki problémák okoznak. 

„Ha egy párkapcsolat árt az egészségünknek, az általa kiváltott stressz az, ami testi tüneteket okoz” – mondta Suzanne Degges-White, az Észak-Illinois-i Egyetem pszichológia professzora. Az egészségünket veszélyeztető párkapcsolat számos testi panaszhoz vezethet a stressz és szorongás miatt. Mutatjuk, a szakember szerint melyik az 5 leggyakoribb jel, hogy ez a kapcsolat tönkreteszi az egészségünket.

1. jel, hogy a párkapcsolatunk beteggé tesz: fájdalom a gyomorban

Amikor egy kapcsolat elején vagyunk, gyakran érezzük azt a kellemes bizsergést, remegést a gyomrunk táján, amit a felfokozott várakozás, izgatottság okoz, ha az új párunk hív vagy találkozunk. Ám amikor egyre gyakrabban lépnek fel emésztőrendszeri panaszok, hasfájás, az inkább annak a jele, hogy ez a párkapcsolat az egészségünk rovására megy.

2. jel, hogy a párkapcsolatunk beteggé tesz: viszkető bőr

A szorongás és depresszió égő, viszkető érzést válthat ki a bőrön. Ha egy kapcsolat túl sok feszültséget generál, a stressz hatására viszkető kiütések jelenhetnek meg a testünkön. De az olyan bőrproblémákat is súlyosbíthatja egy egészségtelen párkapcsolat, mint a pikkelysömör vagy ekcéma.

3. jel, hogy a párkapcsolatunk beteggé tesz: gyakori fejfájás

Ahogy a munkahelyi stressztől vagy a vizsgadrukktól, úgy egy rossz párkapcsolattól is megfájdulhat a fejünk, gyakrabban előjöhet a migrénünk. Intő jel, hogy a kapcsolatunk az egészségünket veszélyezteti, ha a keringésünk működésében tapasztalunk problémákat. Ennek gyakori tünete a fejfájás.

Érdemes rendszeresen megmérnünk a vérnyomásunkat, különösen, ha azt is rendszeresen tapasztaljuk, hogy olyan érzés, mintha elöntené a forróság az arcunkat. Ilyenkor tegyük fel magunknak a kérdést, vajon nem a párunkkal kapcsolatos problémák okozzák-e a tüneteket?

Nem mindig egyértelmű, hogy a rossz párkapcsolat betegít meg és okozza a tüneteket

Nem mindig egyértelmű, hogy a rossz párkapcsolat betegít meg és okozza a tüneteket

4. jel, hogy a párkapcsolatunk beteggé tesz: nehéznek, fáradtnak érezzük magunkat

Idővel a rossz párkapcsolat miatti stressz az egész testünkre káros hatással van. Még az olyan egyszerű feladatok, mint elmenni munkába vagy otthon megfőzni egy levest, olyan nehéz feladatnak tűnik, mintha egy hegyet kellene elhordanunk.

Ha általánosságban rossz a közérzetünk, nehéznek érezzük magunkat, fáradtnak és semmi motivációnk nincs, a depresszió egyik tünete lehet. A depressziót gyakran olyan környezeti tényezők erősítik, mint benne maradni egy rosszul működő párkapcsolatban.

5. jel, hogy a párkapcsolatunk beteggé tesz: szó szerint fulladunk

Ha érzelmileg és/vagy fizikailag nem érezzük magunkat biztonságban egy vita során, a testünk automatikusan pánik üzemmódba kapcsol. A mellkasunkban ez olyan érzést válthat ki, mintha valaki ráült volna. Azt érezzük, hogy nehezen kapunk levegőt, fulladunk. 

Ha lelkileg arra vágyunk, hogy megszabaduljunk a párunktól, kapjunk egy kis levegőt, a testünk is elkezdi a fulladás tüneteit produkálni egy idő után. 

Forrás: Insider, fotó: Unsplash