Váratlan mellékhatása lehet a gyors fogyásnak, amiről sosem hallunk

2024. május 12.
A szám a mérlegen nem több, és nem kevesebb, mint ami: egy szám a mérlegen. Nem feltétlenül éri meg a súly és a gyors fogyás miatti stressz, ha az egészségünk az ára. A gyors fogyás ugyanis egészen veszélyes lehet a csontjainkra a szakemberek szerint.
Fogyás mellékhatás csontok
  • Vajon tényleg tisztában vagyunk a gyors fogyás lehetséges következményeivel?
  • Dr. Kurt Kennel endokrinológus hívta fel a figyelmet arra, milyen veszélyes mellékhatásai lehetnek a gyors fogyásnak a csontjainkra nézve.
  • Jameela Jamil színésznő is azok közé tartozik, akiknek a csontsűrűségét károsította a gyors súlyvesztés.

Generációk óta azt halljuk, hogy egy bizonyos testsúlyt kell elérnünk ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Pedig a testsúly nem az egyetlen mutatója a testi jóllétünknek. Ahogy az is fontos, milyen áron és milyen gyorsan fogyunk, ha fogyunk. 

„A fogyásnak mindig van egy ára. A kérdés az, hogy milyen következményekkel jár a súlyvesztés” – mutatott rá Dr. Kurt Kennel, a Mayo Klinika endokrinológusa. Az egyik lehetséges következmény, ahogy Jameela Jamil színésznő esetében is megtörtént, a gyors fogyás eredményeként a csontok ellenálló képességének romlása

„Sokat beszélünk annak káros hatásairól, ha túl sokat eszünk. De arról már nem esik szó, milyen lehetséges hosszú távú hatásai vannak, ha túl keveset eszünk” – írta Instagramján a 38 éves Jamil, aki a 20 éven át tartó extrém diéta miatt most csontritkulással és fájdalmakkal küzd.

Többet kellene beszélnünk a csontjainkról

A csontokról ritkán esik szó, amikor az egészségünkről beszélünk. Pedig nagyon fontos része annak. „A csontok ellenálló képessége azt jelenti, mennyi ásványi anyag van jelen a csontjainkban – magyarázta Dr. Gillian Wooldridge, a Houstoni Metodista Kórház sportorvosa. – Ha nagyobb a csontjaink sűrűsége, ellenállóbbak és egészségesebbek. Kisebb az esély a csonttörésre, repedésre. Ha vékonyabb a csontállomány, a szerkezete nem elég jó, így jelentősen megnő a sérülésveszély egészen hétköznapi tevékenységek közben is.”

A csontjaink sűrűsége 25 éves kor körül van a csúcson. Ha jól csináljuk, ezt a szintet megtartjuk nagyjából az 50-es éveinkig. Általában ekkor bekövetkezik a menopauza, ami hozzájárul, hogy az öregedéssel veszítünk a csontjaink sűrűségéből. Ezért olyan veszélyes, amikor egy idős ember elesik, vagy eltöri a csípőjét, combcsontját. A csontsűrűség-mérés általában 65 éves kor körül kezdődik, pedig a nőknél sokkal korábban, a menopauzától kezdve fontos lenne.

A csontsűrűség elvesztése azonban már korábban is megtörténhet. És a legnagyobb veszélyforrás a csontjaink egészségére a fogyás.

A fogyásnál csak az extrém nagy fogyás és a szigorú, gyors diéták a károsabbak a csontjainkra

„A fogyás csökkentheti a csont sűrűségét. Nem csak azoknál, akiknek túlságosan lecsökken a testsúlya. De abban az esetben is, ha valaki túlsúlyos, és jelentős súlytól szabadul meg” – mondta Dr. Deborah Sellmeyer, a Stanford Egyetem endokrinológiaprofesszora. 

A kutatások szerint a csontsűrűség elvesztésére sokkal kisebb az esély azoknál, akik kevés súlyt egészséges módon – hosszú idő alatt, kiegyensúlyozott étrend és rendszeres testmozgás mellett – adnak le. De még így is megtörténhet a szakemberek szerint. „Bármennyire is körültekintőek vagyunk a fogyás során, még így is a leadott súly egy része nem zsír. Mindig lesz benne izom, és különösen a menopauza után, csontállomány is.”

De a legveszélyesebb a szigorú diéta és a gyors súlyvesztés a csontállományra a szakember szerint.

„A gyors fogyás, szigorú kalóriamegvonás vagy bizonyos élelmiszercsoportok kizárása az étrendből, de a túlzott edzés is mind növeli annak esélyét, hogy a csontállományunk károsodik – emelte ki Dr. Wooldridge. – Azt is tudunk kell, hogy az étkezési zavarok vagy az olyan orvosi beavatkozások, mint a gyomorszűkítő műtét is negatív hatással van a csontsűrűségre.”

Hogyan menthetjük meg a csontjainkat fogyás során?

A gyors fogyás és szigorú diéta gyakori mellékhatása a csontállomány sűrűségének csökkenése

A gyors fogyás és szigorú diéta gyakori mellékhatása a csontállomány sűrűségének csökkenése

Az erősítő edzés és a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag segíthet, hogy a fogyás során is megőrizzük a csontjaink egészségét. „Nagyon fontos, hogy a fogyás része legyen a testmozgás. Különösen akkor lényeges az erősítő edzés, amikor már a kitűzött testsúlyhoz közelítünk. Így kevesebb izmot és csontállományt veszítünk, mintha csak a kalóriák megvonásával fogynánk” – javasolta dr. Kennel.

Az erősítő edzés során a csontjaink egészségéhez a legjobb gyakorlatok:

  • Fekvőtámasz
  • Kitörés
  • Guggolás
  • Súlyzós gyakorlatok

Minden, ami megdolgoztatja az izmainkat és növeli az izomtömeget, segít, hogy a csontjaink egészségét is megőrizzük a fogyás mellett.

De amit eszünk, szintén hozzájárulhat a csontsűrűség megtartásához.

  1. Együnk minél több D-vitaminban, kalciumban és fehérjében gazdag ételt.
  2. Fenntartható testsúlyra törekedjünk, a fogyás üteme ne legyen több heti fél-1 kilogrammnál.
  3. A különböző most népszerű gyógyszerek – mint a szemaglutidtartalmú diabéteszgyógyszer – a kutatások szerint hozzájárulnak a csontállomány és az izomtömeg csökkenéséhez sok esetben, sőt a csontritkulás kialakulásának is jelentősen növelik az esélyét.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash