- Ahhoz, hogy hajunk egészséges legyen, szükségünk van bizonyos tápanyagokra.
- Ezeket a tápanyagokat könnyedén bevihetjük a szervezetünkbe az étkezés által.
- Mutatjuk, miket együnk, ha hosszú és erős hajra vágyunk.
Genetika, életkor, stressz és táplálkozás – csak néhány olyan tényező, amely hatással lehet a hajunk egészséges növekedésére. Bár a listán szereplő faktorok egy részén nehéz (vagy egyenesen lehetetlen) változtatni, az étkezésünket mindenképpen érdemes megreformálni a potenciálisan hosszabb és erősebb haj érdekében.
Melyek a legjobb tápanyagok az egészséges hajhoz?
„Keressük a B-komplex vitaminokban, omega-3 zsírsavakban és vasban gazdag ételeket a haj egészségének támogatása érdekében” – mondta Valerie Agyeman dietetikus a Women’s Health magazinnak. Ezeknek a tápanyagoknak az étrendbe való beépítése kutatások szerint bizonyos esetekben javíthatja a hajhullás tüneteit. A tápanyagokat és vitaminokat akár táplálék-kiegészítő formájában is bevihetjük a szervezetünkbe, ám mielőtt különböző porokhoz vagy tablettákhoz nyúlnánk, első lépésként érdemes lehet az étrendünkön változtatni.
Mutatunk 6 élelmiszert, amely telis-tele van olyan vitaminokkal és tápanyagokkal, amikre az erős és egészséges hajnak szüksége van.
1. Diófélék
„A diófélékben található egészséges zsírok nagyszerű hatással vannak az összes szerv egészségére, beleértve a hajat, a bőrt és a körmöket is” – mondja dr. Mona A. Gohara, a Yale School of Medicine klinikai bőrgyógyász professzora. A dió, a mandula, a kesudió és az egyéb diófélék rengeteg vitamint és cinket tartalmaznak, amik mind hozzájárulhatnak a hajunk egészségéhez. A pisztáciában sok a biotin, egy B-vitamin, amely szintén hasznunkra lehet a célunk eléréseben.
„Emellett a pisztácia antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek megvédeni a hajat az oxidatív stressztől és a károsodástól” – teszi hozzá a szakértő.
2. Hüvelyesek
Valerie Agyeman dietetikus szerint a haj egészségének egyik legfontosabb tápanyaga a sovány fehérje. Fehérjére azért van szükség, mert a hajszálak is szinte teljes egészében egy keratin nevű fehérjéből állnak. A bab, a csicseriborsó, a szójabab és a lencse mind-mind szuper fehérjeforrásnak számítanak. Ráadásul a bab és a lencse más, a haj egészségét szolgáló tápanyagokat is tartalmaz – például cinket, vasat, biotint és folsavat. E tápanyagok némelyikének hiányát összefüggésbe hozták a haj korai őszülésével is.
3. Spenót
Ez a sötét, leveles zöldség is (a kelkáposztával és a rukkolával egyetemben) hozzájárulhat a hajszálak megerősödéséhez. Tele van A-vitaminnal, ami szükséges a haj növekedéséhez. Azt viszont fontos tudni, hogy a túl sok A-vitamin hajhulláshoz vezethet, ezért is jobb, ha ezt a tápanyagot inkább az étrendből szerezzük be, mint étrend-kiegészítőből (amely több A-vitamint tartalmazhat, mint amennyire szükségünk van).
A spenót emellett nagyszerű vasforrás is, aminek hiánya szintén szerepet játszhat a női hajhullásban. Egy, a Journal of Korean Medical Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hajhullásban szenvedő betegeknek, különösen azoknak, akik a menopauza előtt álltak, sokkal alacsonyabb volt a vasszintjük, mint egészséges társaiknak.
4. Avokádó
„Az avokádó gazdag E-vitaminban, egy antioxidánsban, amely táplálja a hajat. Már egy közepes méretű avokádó elfogyasztása is biztosítja a napi E-vitamin-szükséglet körülbelül 28 százalékát” – mondja dr. Gohara. A Tropical Life Sciences Research című szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint az E-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők jelentősen megnövelték a hajszálak számát egy 21 önkéntesből álló, hajhullástól szenvedő csoportban a placebocsoporthoz képest.
Ez valószínűleg az E-vitamin antioxidáns erejének köszönhető, amely segít csökkenteni az oxidatív stresszt a fejbőrben. A szakértő azt is megjegyzi, hogy az avokádóban található egészséges zsírok hozzájárulhatnak a haj általános egészségéhez.
5. Bogyós gyümölcsök és citrusfélék
A bogyós gyümölcsök – például az eper, a szeder, a málna és az áfonya – C-vitamint tartalmaznak, amely antioxidáns tulajdonságaival és a vas felszívódásában játszott szerepével járul hozzá a hajunk egészségéhez. A citrusfélék egy limonin nevű vegyületet is tartalmaznak, amely a Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány szerint patkányoknál fokozza az anagén jelzést, vagyis a haj növekedési fázisát.
6. Paprika
A C-vitamin nélkülözhetetlen a vas felszívódásához, így segíthet a vashiányos hajhullásban szenvedőknek. Együnk hát minél több édes paprikát, ami tele van antioxidánsban gazdag vitaminnal. Antioxidáns tulajdonságaik segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében is, amely szintén hajhullást okozhat. A ropogós paprikák ezen kívül A-vitamint is tartalmaznak, egy másik hajvédő tápanyagot.
Inkább csípőset ennénk? A kapszaicinról, a chilipaprikában található tüzes összetevőről a Growth Hormone & IGF Research című szaklapban megjelent, egereken végzett egyik tanulmányban kimutatták, hogy elősegíti a haj növekedését.
Fotó: Getty Images Forrás: Women’ s Health