Ezeket az ételeket edd, ha hosszú és erős hajkoronára vágysz

2024. augusztus 08.
Mielőtt drága hajvitaminokra költenénk, próbáljunk meg változtatni az étrendünkön. Mutatjuk, milyen tápanyagokra van szükségünk az erős és egészséges hajkoronához.
Egészséges haj tápanyagok
  • Ahhoz, hogy hajunk egészséges legyen, szükségünk van bizonyos tápanyagokra.
  • Ezeket a tápanyagokat könnyedén bevihetjük a szervezetünkbe az étkezés által.
  • Mutatjuk, miket együnk, ha hosszú és erős hajra vágyunk.

Genetika, életkor, stressz és táplálkozás – csak néhány olyan tényező, amely hatással lehet a hajunk egészséges növekedésére. Bár a listán szereplő faktorok egy részén nehéz (vagy egyenesen lehetetlen) változtatni, az étkezésünket mindenképpen érdemes megreformálni a potenciálisan hosszabb és erősebb haj érdekében.

Melyek a legjobb tápanyagok az egészséges hajhoz?

„Keressük a B-komplex vitaminokban, omega-3 zsírsavakban és vasban gazdag ételeket a haj egészségének támogatása érdekében” – mondta Valerie Agyeman dietetikus a Women’s Health magazinnak. Ezeknek a tápanyagoknak az étrendbe való beépítése kutatások szerint bizonyos esetekben javíthatja a hajhullás tüneteit. A tápanyagokat és vitaminokat akár táplálék-kiegészítő formájában is bevihetjük a szervezetünkbe, ám mielőtt különböző porokhoz vagy tablettákhoz nyúlnánk, első lépésként érdemes lehet az étrendünkön változtatni.

Mutatunk 6 élelmiszert, amely telis-tele van olyan vitaminokkal és tápanyagokkal, amikre az erős és egészséges hajnak szüksége van.

1. Diófélék

„A diófélékben található egészséges zsírok nagyszerű hatással vannak az összes szerv egészségére, beleértve a hajat, a bőrt és a körmöket is” – mondja dr. Mona A. Gohara, a Yale School of Medicine klinikai bőrgyógyász professzora. A dió, a mandula, a kesudió és az egyéb diófélék rengeteg vitamint és cinket tartalmaznak, amik mind hozzájárulhatnak a hajunk egészségéhez. A pisztáciában sok a biotin, egy B-vitamin, amely szintén hasznunkra lehet a célunk eléréseben. 

„Emellett a pisztácia antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek megvédeni a hajat az oxidatív stressztől és a károsodástól” – teszi hozzá a szakértő. 

2. Hüvelyesek

Valerie Agyeman dietetikus szerint a haj egészségének egyik legfontosabb tápanyaga a sovány fehérje. Fehérjére azért van szükség, mert a hajszálak is szinte teljes egészében egy keratin nevű fehérjéből állnak. A bab, a csicseriborsó, a szójabab és a lencse mind-mind  szuper fehérjeforrásnak számítanak. Ráadásul a bab és a lencse más, a haj egészségét szolgáló tápanyagokat is tartalmaz – például cinket, vasat, biotint és folsavat. E tápanyagok némelyikének hiányát összefüggésbe hozták a haj korai őszülésével is. 

3. Spenót

Ez a sötét, leveles zöldség is (a kelkáposztával és a rukkolával egyetemben) hozzájárulhat a hajszálak megerősödéséhez. Tele van A-vitaminnal, ami szükséges a haj növekedéséhez. Azt viszont fontos tudni, hogy a túl sok A-vitamin hajhulláshoz vezethet, ezért is jobb, ha ezt a tápanyagot inkább az étrendből szerezzük be, mint étrend-kiegészítőből (amely több A-vitamint tartalmazhat, mint amennyire szükségünk van).

A spenót emellett nagyszerű vasforrás is, aminek hiánya szintén szerepet játszhat a női hajhullásban. Egy, a Journal of Korean Medical Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hajhullásban szenvedő betegeknek, különösen azoknak, akik a menopauza előtt álltak, sokkal alacsonyabb volt a vasszintjük, mint egészséges társaiknak.

6 élelmiszer, amely telis-tele van olyan vitaminokkal és tápanyagokkal, amikre az erős és egészséges hajnak szüksége van.

6 élelmiszer, amely telis-tele van olyan vitaminokkal és tápanyagokkal, amikre az erős és egészséges hajnak szüksége van.

4. Avokádó

„Az avokádó gazdag E-vitaminban, egy antioxidánsban, amely táplálja a hajat. Már egy közepes méretű avokádó elfogyasztása is biztosítja a napi E-vitamin-szükséglet körülbelül 28 százalékát” – mondja dr. Gohara. A Tropical Life Sciences Research című szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint az E-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők jelentősen megnövelték a hajszálak számát egy 21 önkéntesből álló, hajhullástól szenvedő csoportban a placebocsoporthoz képest.

Ez valószínűleg az E-vitamin antioxidáns erejének köszönhető, amely segít csökkenteni az oxidatív stresszt a fejbőrben. A szakértő azt is megjegyzi, hogy az avokádóban található egészséges zsírok hozzájárulhatnak a haj általános egészségéhez.

5. Bogyós gyümölcsök és citrusfélék

A bogyós gyümölcsök – például az eper, a szeder, a málna és az áfonya – C-vitamint tartalmaznak, amely antioxidáns tulajdonságaival és a vas felszívódásában játszott szerepével járul hozzá a hajunk egészségéhez. A citrusfélék egy limonin nevű vegyületet is tartalmaznak, amely a Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány szerint patkányoknál fokozza az anagén jelzést, vagyis a haj növekedési fázisát.

6. Paprika

A C-vitamin nélkülözhetetlen a vas felszívódásához, így segíthet a vashiányos hajhullásban szenvedőknek. Együnk hát minél több édes paprikát, ami tele van antioxidánsban gazdag vitaminnal. Antioxidáns tulajdonságaik segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében is, amely szintén hajhullást okozhat. A ropogós paprikák ezen kívül A-vitamint is tartalmaznak, egy másik hajvédő tápanyagot.

Inkább csípőset ennénk? A kapszaicinról, a chilipaprikában található tüzes összetevőről a Growth Hormone & IGF Research című szaklapban megjelent, egereken végzett egyik tanulmányban kimutatták, hogy elősegíti a haj növekedését.

Fotó: Getty Images Forrás: Women’ s Health