Ajjaj, katasztrófa ez az utazás! – A párok közel fele szakít az első vakáció alkalmával

2024. szeptember 16.
A Dating.com felmérése szerint a párok közel fele szakít az első közös utazás alkalmával. De mennyire törvényszerű ez és mit tehetünk, hogy ne torkolljon katasztrófába a vakáció?

Úgy tartja a mondás, hogy lakva ismeri meg az ember a másikat. Bár a kapcsolatok elején ritkán költöznek össze az emberek – tisztelet a kivételnek –, egy nyaralás jó teszt lehet arra, hogy egyáltalán érdemes-e várni az összebútorozásra, vagy egymás agyára megyünk, ha összezárnak minket. De legalább egyszerűbb az utazás végén elmenekülni, mint szétköltözni.

Egy vakáció a legjobb forgatókönyv szerint a kikapcsolódásról szól, és ha nem egyedül vágunk neki, akkor bizony muszáj a társainkhoz is alkalmazkodnunk. Még akkor is, ha a párunkkal nyaralunk. Pláne, ha először, hiszen ha valami nem klappol, akkor az első közös nyaralásunk könnyen az utolsó is lehet.

A párok fele szakít az első nyaraláson

Sok pár romantikus randevúról álmodik, és mi is lehetne erre tökéletesebb alkalom, mint a kapcsolat főpróbája: az első közös utazás. A valóság azonban ennél sokkal szomorúbb képet fest. A Dating.com társkereső oldal szerint ezek a nyaralások túlságosan gyakran katasztrófába torkollnak, ugyanis a párok fele szakít az első közös kirándulás után – írja a New York Post.

„Egy pár első közös utazása a kapcsolat jelentős mérföldköve, akár a randizás első hat hónapjában, akár a nászúton történik” – nyilatkozta Maria Sullivan, a Dating.com alelnöke és randiszakértője. „Több órát tölteni valakivel nem egyenlő azzal, mintha több napot töltenél vele, és még a hétvégéket együtt tölteni sem jelenti ugyanazt, mint együtt tölteni több hetet.”

A buktató ott rejtőzhet, hogy nem számít, mennyi ideje randiztok vagy milyen gyakran vagytok együtt, több mint valószínű, hogy az első közös utazás alkalmával felfedezel valami újat partnered szokásaival kapcsolatban – és sajnos sokan nem szeretik, amit ilyenkor látnak.

A párok 31%-a például amiatt vetett véget a kapcsolatának, hogy rendszeresen túl korán ébredtek fel a kiruccanás során. És bár a szundi és az összebújás szíthatja a tüzet, nem biztos, hogy akkor is így van, ha a pár egyik fele éhséggel küszködik: a válaszadók körülbelül 38%-a vallotta be, hogy azután döntött a szakításról, miután partnere miatt többször is lekésték a vacsorafoglalást.

Ugyanilyen baljóslatú lehet a közös fürdőszoba-használat – és nem azért, amiért gondolnánk. A válaszadók közel 40%-a elárulta, hogy tönkrevághatja a romantikát, ha látja, hogy partnere a csapban hagyja a fogkrémet vagy nyaralás közben elfelejt új WC-papír-gurigát kitenni.

A partnereddel való utazás emellett nem csak abba nyújt betekintést, milyen idegesítő szokásai vannak a másiknak, hanem abba is, miként viselkedik másokkal stresszhelyzetben. A megkérdezettek 31%-a például már vetett véget friss kapcsolatnak, amikor azt látta, hogy párja kiakad egy légiutas-kísérőre, idegenvezetőre vagy pincérre.

A legválogatósabbak azt is kifogásolják, ahogyan a partnerük eszik, milyen ruhákban jár vagy hogyan parkol,  de az emberek 44%-a kettejük kompatibilitásukról tette a legnagyobb felfedezéseket. Szerencsére a tanulmány jó hírekkel is kecsegtet: a párok fele boldogan tér haza az első útjáról, és a nyaralás az egymás iránti érzéseket is megerősítheti.

Annak érdekében, hogy az újdonsült szerelem túlélje a vakációt, Sullivan azt javasolja, hogy tervezzük meg alaposan az útvonalat, és készüljünk fel érzelmileg bármelyik kimenetelre. „A páros utazás olyan dolog, amit érdemes megtenni: azért, hogy jobban megismerjük a párunkat, és megtudjuk, érdemes-e valakivel nyakunkba venni az életet és a világot” – mondta a szakértő.

Tippek a közös nyaralás átvészeléséhez

A vakáció minden bizonnyal sok mindenre megtanít titeket a kapcsolatotokról, hiszen az embereknek más-más elvárásaik vannak. „Vannak, akik szeretnének pihenni és kikapcsolódni” – mondta Laura Petiford házasság- és családterapeuta a USA Todaynek. „Mások kalandra, tanulásra vagy felfedezésre vágynak, vagy ezek kombinációjára.”

Nyilvánvalóan a partnerünk személyiségének lehetnek olyan részei, amelyek az utazás alatt bontakoznak ki először előttünk, de ez nem feltétlenül rossz: ítélkezés helyett inkább tanuljunk belőle. Egy vakáció idő- és pénzbefektetéssel jár, jellemzően távol az otthonunktól, így egy meghatározott időre kénytelenek vagyunk valaki mással tölteni a szabadidőnket, ha tetszik, ha nem.

Ha még nem éltek együtt, akkor az utazás elég éles váltás lehet a korábbi kapcsolati dinamikátokhoz képest, de mint a legtöbb nehézséget, ezt is át lehet hidalni.

Kommunikáljatok!

Próbáld meg megérteni, mit keres a partnered egy adott élményben, és te is igyekezz kifejezni neki, hogy mit vársz a nyaralástól. Tervezzétek meg közösen az útvonalat, és együtt hozzátok meg a szállásról és az étkezésről szóló döntéseket.

Ne mindent ott beszéljetek meg

Tedd félre az aggodalmakat, és ne minden problémát az utazás alatt akarj megbeszélni. Viszont, amikor terítékre kerülnek ezek a dolgok, fogalmazz konkrétan! Mondd el a másiknak, hogyan érezted magad, amikor az adott eset megtörtént, és fogalmazd meg, mire lenne szükséged.

A párok közel fele szakít az első nyaralás alkalmával

Légy önmagad!

Nem lehet mindig elkerülni a stresszt… Pláne, ha először utaztok együtt! Rengeteg elvárást támasztunk magunk elé, és a nyomás miatt nem is tudjuk rendesen megélni a pillanatot. Légy önmagad, hogy boldog, egészséges kapcsolattal térhess haza.

Ha minden kötél szakad…

Nem csak mézeshetek léteznek ám… Úgy tűnik, hogy szárnyra kapott egy új trend, amit éppen a szakítás előtt álló pároknak találtak ki: a szakítós nyaralás. Annak, hogy miért dönt valaki úgy, hogy éppen a szétválás előtt vagy után mennek nyaralni, több oka is lehet.

A HuffPost szerint vannak, akik egyszerűen nem tudnak visszatérítést kérni a korábban már kifizetett repülőtársaságtól vagy szálláshelytől, mások egyszerűen csak úgy vannak vele, hogy ha már kifizették, akkor el is mennek. Ez nem feltétlenül baj, hiszen az együtt töltött idő arra is jó lehet, hogy alaposan átbeszéljétek és átértékeljétek az együtt töltött időszakot.

Ha úgy döntötök, hogy ti is szakítós vakációra adjátok a fejeteket, akkor világosan szabjátok meg a határaitokat, és tartsátok is be őket. Ha a kapcsolatotokat elkerülték a traumák, akkor egy utolsó közös vakáció még egészséges is lehet számotokra.

Fotó: Getty Images