Ez a legjobb fogyókúra, ha 2023-ban végleg megszabadulnál a túlsúlytól

2023. január 18.
A túlsúllyal való küzdelem sokaknak örökös harc, pedig az egészséges testsúly elsősorban nem is a bikinialak, hanem az egészségünk miatt fontos. Mutatjuk, mi a legjobb fogyókúra, ha végleg megszabadulnál a fölös kilóktól!
  • Ha évek óta küzdesz a túlsúllyal, de még nem tudtál megszabadulni tőle, valószínűleg még nem sikerült megtalálnod a számodra legjobb fogyókúrát.
  • A jó fogyókúra olyan, amit be is tudunk tartani: mindig a saját igényeinkhez és szokásainkhoz kell igazítani.
  • A cél a kalóriabevitel racionalizálása, de soha nem szabad megfeledkezni az egészséges, változatos táplálkozásról!

Sokan évek óta küzdenek a több-kevesebb túlsúllyal, amitől egyszerűen sehogy sem tudnak megszabadulni. Bár mindig az életmódváltás a legjobb és a hosszú távon is fenntartható megoldás, előfordul, hogy rövid távon fogyókúrára van szükségünk ahhoz, hogy formába lendüljünk. Rengeteg diétás trend jön és megy (és jó néhányról hamar kiderül, hogy meglehetősen egészségtelen) így nehéz lehet kiválasztani a legjobb fogyókúrát

Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani?

A legjobb fogyókúrákban közös, hogy nem túl radikálisak, nem vonnak meg semmilyen fontos tápanyagot a szervezettől, alapvetően a kiegyensúlyozott, változatos étrendre törekednek. A célunk elsősorban a kalóriabevitel csökkentése és a „jó” tápanyagok bevitelének fokozása, de fontos, hogy mindenből jusson a szervezetnek. Az egyetlen ételre épülő, régi fogyókúrák, mint a híres/hírhedt grapefruitdiéta vagy popcorndiéta épp ezért nem bizonyulnak jó választásnak.

Az is fontos, hogy megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő diétát. Mindenkinek az a legjobb fogyókúra, amit be tud tartani. Vegyünk figyelembe, hogy általában mit szeretünk enni, és mi az, ami problémát jelent. Túl sok cukrot fogyasztunk? Esetleg a mennyiségekkel van a baj? Vagy a zsíros ételekből kerül túl sok a tányérunkra? Mikor szoktunk enni, melyik étkezéskor fogyasztunk a legtöbbet? Ezeket mind mérlegelnünk kell, mielőtt kiválasztjuk a számunkra legjobb fogyókúrás étrendet.

Mutatunk néhány diétát, amik között könnyedén megtalálhatod a számodra ideális étrendet:

Fehérjediéta

fehérjediéta lényege nagyon leegyszerűsítve annyi, hogy fehérjékből fedezzük az étrendünk túlnyomó részét, miközben minimalizáljuk a szénhidrát és zsír bevitelét. A módszer az egyik legnépszerűbb diétatrendnek számít jelenleg, követői szerint akár hetek alatt is látványos (5-8 kilós) fogyás érhető el vele.  Az egyik legnagyobb előnye, hogy segíti az izomtömeg megtartását: míg sok diétának az az ára, hogy fogyás közben az izomtömegből is veszítünk, a fehérjebevitellel – a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás mellett – megmaradhatnak kidolgozott izmaink. Szintén hasznos, hogy a magasabb fehérjebevitel fokozza a teltségérzetet, ugyanis a fehérje serkenti a jóllakottságért felelős étvágycsökkentő hormonok termelődését. A fehérjediéta, vagyis a magasabb fehérjebevitel ráadásul a kalóriák égetését is fokozza, hiszen az emésztés fokozza az anyagcserét, így a kalóriafelhasználást is.

legjobb-fogyokura-dieta-fogyas-etrend

Az a legfontosabb, hogy változatos és egészséges legyen a fogyókúrás étrend[sc_cts_position slug="roadblock010" clear="1"]

A tudomány szerint a mediterrán étrend a lehető legjobb választás, ha szeretnénk hosszan és egészségesen élni. Halak, sovány húsok, olajos magvak, sok zöldség és gyümölcs adják az étrend gerincét. Legjobb fogyókúrás étrendként talán nem jutna az eszünkbe, pedig ez az étrend hosszú távon is remekül fenntartható és biztosan nem kell aggódnunk az egészségünk miatt. Ha túlsúlytól szeretnénk megszabadulni, kezdetben érdemes lehet jobban odafigyelni a mennyiségekre.

DASH-diéta

A Prevention oldala szerint az alacsony sóbevitelre fókuszáló, elsősorban a magas vérnyomás megelőzését célzó DASH- (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta fogyásra is kifejezetten jó lehet! A DASH-ban elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és zsírszegény tejtermékeket kell fogyasztani, és limitálni kell a szaturált zsírok és a koleszterin bevitelét. Egy friss kutatás szerint ez a diéta nemcsak a vérnyomásunkat rendezi (ami akár a gyógyszerek elhagyását is elősegítheti), de a felesleges kilóktól is megszabadulhatunk vele!

Fotó: Getty Images