Ne dobd ki akkor sem karácsony után a mikulásvirágot, ha ezt látod rajta

2023. december 18.
Sokkal könnyebb életben tartani a mikulásvirágot, mint gondolnánk. Ráadásul amikor úgy látjuk, hogy a növényünk elpusztult, általában még akkor is menthető a helyzet a megfelelő gondoskodással!
Mikulásvirág teleltetés
  • A fenyő mellett a karácsony másik legjellegzetesebb növénye a mikulásvirág.
  • Novembertől januárig mindenhol láthatjuk a színpompás, élénk piros levelű mikulásvirágot. 
  • Egy kis odafigyeléssel nem kell kidobnunk az ünnepek után sem a mikulásvirágot, sokkal egyszerűbben átmenthetjük a következő karácsonyra, mint gondolnánk.

A mikulásvirág eredetileg trópusi, szubtrópusi növény, ám az erőteljes piros-zöld leveleiről lehetetlen nem a karácsonyra gondolnunk azonnal. És bár a szabadban nagyon-nagyon messze él az Északi-sarktól, a szobában elegendő meleg és fény van a mikulásvirág számára, hogy a karácsonyi dekorációnk ékessége legyen. 

Hogyan tarthatjuk minél tovább életben a mikulásvirágot? És mi legyen vele karácsony után? 

Mik lehetnek a leggyakoribb problémák a mikulásvirággal?

A mikulásvirág a helyes gondozással és teleltetéssel átmenthető a következő karácsonyra

A mikulásvirág a helyes gondozással és teleltetéssel átmenthető a következő karácsonyra

Természetesen – ahogy a legtöbb szobanövény esetében – a mikulásvirágnál is vannak olyan szabályok, amiket be kell tartanunk a gondozásánál, hogy elkerüljük a különböző problémákat.

  1. Száradás – Általában akkor tapasztaljuk a levelek összezsugorodását és kiszáradását, ha túl- vagy alulöntözzük a mikulásvirágunkat. Csak akkor öntözzük a mikulásvirágot, ha a föld teteje tapintásra teljesen száraz. Ilyenkor jól nedvesítsük át a földjét, ám ne álljon soha a víz rajta. 
  2. Hullatja a levelét a mikulásvirág – Ez annak a jele lehet, hogy túl hideg van a növényünknek. Érdemes a mikulásvirágot a külső ajtótól távolabb helyezni, ahol védve van a hideg levegőtől. Ne szellőztessünk a mikulásvirág közvetlen közelében, vagy helyezzük távolabb az ablaktól is.
  3. Elszíneződő levelek – Olyankor sárgulnak, színeződnek el a mikulásvirág levelei, ha túl sok napfény éri. Ez olyan a növénynek, mintha mi leégnénk a napon. Ha direkt napsugárzás éri a mikulásvirágot, a levelei elkezdenek barnulni, majd lehullanak. A mikulkásvirág szereti a világos helyet, de a közvetlen napfénytől óvnunk kell.
  4. Pókok, tetvek és atkák lepték el a növényünket – Gyakori probléma a mikulásvirágnál, hogy különböző rovarok jelennek meg rajta. A kártevőket szappanos vízzel vagy neem olajjal moshatjuk le, hogy fellélegezhessen a mikulásvirágunk.

Átmenthető a következő évre a mikulásvirág?

Jó hír, hogy a mikulásvirág nem csak egyetlen karácsonyra szól. Ha jól gondoskodunk róla, a következő ünnepekkor is ugyanolyan élénk piros leveleket hoz. 

Ehhez nagyon fontos, hogy átültessük tavasszal, még azelőtt, hogy új hajtásokat hozna. Ám a legnehezebb része annak, hogy a mikulásvirágunkat sikeresen vegyük rá arra, hogy ismét viruljon: a sötétség. 

Ugyanis kora ősztől a mikulásvirágnak éjszakánként nagyjából 14 órányi teljes sötétségre van szüksége 8-10 héten át, hogy a piros leveleket hozza. Ehhez berakhatjuk éjszakára egy szekrénybe a növényt, ha szükséges és a függönyözés nem elég.

Napközben a mikulásvirágot óvjuk a direkt napsugárzástól, ám világos helyiségben legyen. A természetes élőhelyének megfelelő 15-20 Celsius-fokos hőmérséklet az ideális ahhoz, hogy a mikulásvirágunk ismét látványos piros leveleket hozzon.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash