16 ruha a Versace-háztól, ami megváltoztatta a divattörténelmet

2024. április 02.
Egy ruha többet jelent egy anyagdarabnál, ami takarja a testünket. Rengeteg munka áll egy-egy ikonikus darab mögött, ami egyszerű használati tárgyból valódi műalkotássá válik. Most a Versace divatház által megálmodott emlékezetes kreációit mutatjuk be, amelyek nemcsak gyönyörűek, de végérvényesen megváltoztatták a divat alakulását.
Versace ruha divat

Ha meghatározó Versace-ruhákra gondolunk, biztos, hogy eszünkbe jut egy bizonyos darab. Na, de melyik? JLo lélegzetelállító darabjától Liz Hurley biztosítótűs semmiségéig, nézd végig azokat a Versace ruhákat, amelyek beírták magukat a divattörténelembe – és teljesen megváltoztatták annak alakulását!

Lady Gaga

A 2017-es Super Bowl félidei fellépésén csak úgy ragyogott Lady Gaga (Fotó: Larry Busacca/Getty Images)

A 2017-es Super Bowl félidei fellépésén csak úgy ragyogott Lady Gaga (Fotó: Larry Busacca/Getty Images)

Lady Gaga az 51. Super Bowl félidejében lépett fel Houstonban még 2017-ben. Az intenzív, 12 perces félidei show-műsorra – amiben még a tetőről is leugrott – maga Donatella Versace is elrepült, hogy saját szemével lássa a három egyedi Versace ruhát Gagán.

Liz Hurley

A biztosítőtűkkel összefogott Versace-ruha nélkül talán sokkal jobban értékelték volna színésznőként (Fotó: Dave Benett/Hulton Archive/Getty Images)

A biztosítőtűkkel összefogott Versace ruha nélkül talán sokkal jobban értékelték volna színésznőként (Fotó: Dave Benett/Hulton Archive/Getty Images)

A már a 60-hoz közelítő (és még mindig remek formában levő) Liz Hurley nemrég megjegyezte, hogy ha 1994-ben nem viselte volna a címlapokra kerülő, biztosítótűkkel összefogott Versace kreációt egy filmbemutatón, talán sokkal jobban értékelték volna mint színésznőt.

„Érdekes belegondolni, hogy mi lett volna a jobb vagy rosszabb, ha nincs az a bizonyos pillanat. Színészi szempontból ki tudja? Azt hiszem, másképp alakulhatott volna. Talán csatlakozhattam volna a National Theatre-höz, és sokkal értékeltebb színésznő vált volna belőlem” – nyilatkozta a You magazinnak.

Angelina Jolie

A színésznő jobb lába egy egyedi, éjfekete bársony Atelier Versace-ruha miatt lett mém 2012-ben (Fotó: Ethan Miller/Getty Images)

A színésznő jobb lába egy egyedi, éjfekete bársony Atelier Versace ruha miatt lett mém 2012-ben (Fotó: Ethan Miller/Getty Images)

Angelina Jolie jobb lába egy egyedi, éjfekete bársonyból készült Atelier Versace ruhának köszönhetően lett felkapva, melyet a 2012-es Oscar-gálán viselt. A színésznő a vörös szőnyegen végig ugyanazt a domináns, csípőből kitoló és lábat kitáró pózt vette fel, ami mémek százait és egy (mára már megszűnt) @AngiesRightLeg (Angie jobb lába) nevű poénos Twitter-fiókot (mostani nevén X) eredményezett.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez 2000.-ben viselte a divattörténelmet író Versace-ruhát (Fotó: Scott Gries/ImageDirect, Getty Images)

Jennifer Lopez 2000-ben viselte a divattörténelmet író Versace ruhát (Fotó: Scott Gries/ImageDirect, Getty Images)

Annyira erőteljes volt az a pillanat, amikor Jennifer Lopez 2000-ben a Grammy-gálán a Versace áttetsző, pálmafamintás ruháját viselte, hogy nemcsak saját Wikipedia-oldalt kapott, hanem a Google képkeresőjének létrejöttéhez is hozzájárult.

„Akkoriban ez volt a legnépszerűbb keresés, amit addig valaha tapasztaltunk.

De nem volt biztos módszerünk arra, hogy a felhasználók pontosan azt kapják, amit keresnek, azaz JLót abban a bizonyos ruhában. Így hát megszületett a Google Képkereső” – magyarázta Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója.

Lopez még mindig birtokolja a hasvillantós ruhát, ami az énekesnő házának spa-részlegében van egy próbababán kiállítva. 2019-ben pedig Milánóban a kifutón viselte az újragondolt verzióját (kiemelt képünkön).

Cindy Crawford

Cindy Crawford egy mélyen dekoltált Versace ruhát viselt, ami garantálta, hogy minden fejet elcsavarjon (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Cindy Crawford egy mélyen dekoltált Versace ruhát viselt, ami garantálta, hogy minden fejet elcsavarjon (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Nem elég, hogy Cindy Crawford a kilencvenes években szupermodellként vonult a kifutón, a magánéletben is ennek megfelelően öltözött. 1991-ben a mindössze 24 éves szépség hollywoodi színész kedvesét, Richard Gere-t kíséri el az Oscar-gálára.

Az eseményen egy mélyen dekoltált Versace ruhát viselt, ami garantálta, hogy minden fejet elcsavarjon. Bár Gere és Crawford rövid életű házasságáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, de ez a ruha kitörölhetetlenül bevésődött az emlékezetünkbe.

Penelope Cruz

A tollakkal díszített uszályos ruha a Versace szabóműhely aprólékos munkáját dicséri (Fotó: Vince Bucci/Getty Images)

A tollakkal díszített uszályos ruha a Versace szabóműhely aprólékos munkáját dicséri (Fotó: Vince Bucci/Getty Images)

Penelope Cruz 2007-es Oscar-gálán viselt ruhakölteménye sziklaszilárdan beírta magát a vörös szőnyegek történelemkönyvébe. A rózsaszín, tollakkal díszített uszályos estélyi a Versace szabóműhely aprólékos munkáját dicséri, ami egy felejthetetlen, tündérmesébe illő pillanatot biztosított Cruznak.

Fan Bingbing

A színátmenetes tüllrétegeket kézzel varrták össze (Fotó: Toni Anne Barson/WireImage, Getty Images)

A színátmenetes tüllrétegeket kézzel varrták össze (Fotó: Toni Anne Barson/WireImage, Getty Images)

Fan Bingbing – aki már magyar tervező költeményét is magára öltötte – az egyik legstílusosabb személy, ha a vörös szőnyegen viselt ruhakölteményekről van szó. Mind közül ez a a 2011-es cannes-i filmfesztiválon viselt Versace ruha volt az egyik legfigyelemreméltóbb dobása. A püspöklilától a halványliláig terjedő, színátmenetesen festett tüllrétegeket kézzel varrták össze, hogy a kínai színésznő bevonulása valóban káprázatos legyen.

Gigi Hadid

Gigi Hadid 2015-ben ezt az absztraktmintás Atelier Versace-alkotást viselte (Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic, Getty Images)

Gigi Hadid 2015-ben ezt az absztrakt mintás Atelier Versace alkotást viselte (Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic, Getty Images)

Lehet, hogy az elitklub újoncának, Gigi Hadidnak kevés tapasztalata volt az Oscar-díjátadó utáni partikról, de a kaliforniai modell megmutatta, hogy oda tudja tenni magát. 2015-ben ezt az absztrakt mintás Atelier Versace alkotást viselte a Vanity Fair összejövetelén, amivel örökre felkerült az A-listára.

Gisele Bündchen

Gisele Bündchen flitteres Versace-miniruhája megmutatta égigérő lábait (Fotó: Larry Busacca/Getty Images)

Gisele Bündchen flitteres Versace miniruhája megmutatta égig érő lábait (Fotó: Larry Busacca/Getty Images)

A 2009 májusában New Yorkban megrendezett éves Met-gálán Gisele Bündchen megtörte a padlóig érő ruhák egyeduralmát. Ugyanis egy olyan flitteres miniruhát választott a Versacétől, amely megmutatta végtelenbe nyúló virgácsait. Még egy lázadó sem nézett ki ilyen jól!

Diana hercegné

A néhai Diana hercegné 1997-ben bekövetkezett tragikus haláláig közeli barátjának tekintette Gianni Versacét. Számos alkalommal viselte a tervező lenyűgöző alkotásait, és 1995-ben ezt a kis fekete ruhás pillanatot is neki köszönhette.

Jennifer Lopez

J.Lo másik Versace-ruhája is beírta magát a divat történetébe (Fotó: Taylor Hill/FilmMagic, Getty Images)

JLo másik Versace ruhája is beírta magát a divat történetébe (Fotó: Taylor Hill/FilmMagic, Getty Images)

La Lopeznek 2015-ben volt egy másik majdnem meztelen pillanata a Versace jóvoltából, amikor a Met-gálán egy kígyókkal díszített testhezálló ruhája szinte teljesen világ szeme elé tárta híres hátsóját.

Lady Gaga

Lagy Gaga 2012-ben egy ízig-vérig Versace ruhát viselt. Mellette maga Donatella Versace mosolyog (Fotó: Stefania D'Alessandro/WireImage)

Lagy Gaga 2012-ben egy ízig-vérig Versace ruhát viselt. Mellette maga Donatella Versace mosolyog (Fotó: Stefania D’Alessandro/WireImage)

Donatella Versace aktuális kedvenc múzsája, Lady Gaga énekesnő azon kevesek egyike, akiknek páratlan hozzáférése van a divatház készletéhez. Egy időben pont úgy kezdett el öltözködni, mint Donatella. Ezen a képen egy olyan ruhában látható, amely ízig-vérig Versace.

Kate Hudson

Mindenkit lenyűgözött mélyen dekoltált, köpenyes Versace-ruhájában Kate Hudson (Fotó: Steve Granitz/WireImage, Getty Images)

Mindenkit lenyűgözött mélyen dekoltált, köpenyes Versace ruhájában Kate Hudson (Fotó: Steve Granitz/WireImage, Getty Images)

Kate Hudsonnak nem mindig jön össze a tökéletes vörös szőnyeges megjelenés, de a Versacéval álompárosnak bizonyultak. Ebben a gyönyörű, köpenyszerű ruhában mindenkit elkápráztatott a 2015-ös Oscar-gálán.

Naomi Campbell és Kate Moss

A 90-es évek legendás szupermodell-generáció tagja volt Naomi és Kate, akik Versace minikben ragyogtak (Fotó: Dave Benett/Getty Images)

A 90-es évek legendás szupermodell-generáció tagja volt Naomi és Kate, akik Versace minikben ragyogtak (Fotó: Dave Benett/Getty Images)

1999-et írunk, amikor Naomi Campbell és (a nemrég az ötvenedik születésnapját csipkés pucérruhában ünneplő) Kate Moss szupermodellek ezekben a fémes Versace miniruhákban úgy buliztak, mintha nem lenne holnap. Valójában nem partiról volt szó: a brit szupermodellek egy „Gyémántok az örökkévalóságnak” tematikájú divatbemutatón vonultak fel a szemkápráztató semmiségekben.

Victoria és David Beckham

Victoria és David Beckham egyik ikonikus szettjévé vált ez az egymáshoz passzoló bőr Versace-kezeslábas (Fotó: Justin GoffUK Press via Getty Images)

Victoria és David Beckham egyik ikonikus szettjévé vált ez az egymáshoz passzoló bőr Versace kezeslábas (Fotó: Justin GoffUK Press via Getty Images)

Bár technikailag nem is számít ruhának, de a Versace divathírességek csarnoka nem lenne teljes Beckhamék nélkül. 1999-ben, amikor Victoria Adams még nem volt férjnél, és a Spice Girls tagjaként élvezte a hírnevet, ő és focista barátja, David Beckham a Versace egyik üzletének megnyitóján vettek részt. Egyforma fekete bőrruhájuk azóta a sztárpár egyik ikonikus szettjévé vált.

Natasha Poly

Senkinek sem hagyott a rivaldafényből ebben a lenyűgöző Versace ruhában Natasha Poly (Fotó: George Pimentel/WireImage, Getty Images)

Senkinek sem hagyott a rivaldafényből ebben a lenyűgöző Versace ruhában Natasha Poly (Fotó: George Pimentel/WireImage, Getty Images)

Natasha Poly orosz származású modell 2015-ben a cannes-i filmfesztiválon minden más híresség elől ellopta a rivaldafényt szoborszerű ruhájában. Ráadásul a kristálydíszítéses fűzőhöz illesztett, terjedelmes szoknyája miatt senki nem tudta háromméteres körzetben megközelíteni.

Forrás: The Telegraph, Fotó: Jennifer Lopez 2019-ben ismét magára öltötte a legendás Versace-ruha újragondolt változatát a Milánói Divathéten – Jacopo Raule/Getty Images