Mindörökké frufru – 12 ikonikus frufru a történelemből

2024. február 12.
Sosem megy ki a divatból és mindig lesznek új és meghatározó frufruk a divat és hajvágás történetében, ahogy Zendaya gót frufruját vagy Lana Del Rey óriásfrufruját láthattuk legutóbb. De mutatunk tíz másik olyan frufrut, ami meghatározta a világot az évezredek során.
Frufru történelem
  • Feltűnt már, hogy Julius Caesar is frufrut viselt?
  • Tény: a frufru 2024-ben menőbb, mint valaha!
  • Mutatjuk, mi volt a hajtörténelem legmeghatározóbb frufruja, amit csak valaha vágtak.

Hogy mi a frufru? A homlokba fésült és a szemöldök vonalában vagy afelett, leggyakrabban egyenes vonalban levágott haj. De gyakori az oldalra fésült vagy tépett frufru is. Vagy, ahogy Lana Del Rey esetében láttuk, az óriási, szemet is takaró változat. 

Szinte mindenki kipróbálja a frufrut legalább egyszer életében, mert van benne valami vonzó és titokzatos, karakteres és stílusos. A frufru iránti rajongás azonban nem ma kezdődött.

1. Frufru 4000 éve

Kleopátra frufruja Elizabeth Taylor megformálásában

Kleopátra frufruja Elizabeth Taylor megformálásában

Már az ókori Egyiptomban is volt frufruja a fáraóknak, de az isteneiket is előszeretettel ábrázolták ilyen hajviselettel. Később a közembereknél is elterjedt a frufru. Számos olyan ábrázolást és falfestményt találtak a piramisokban is, ahol frufrut viseltek az emberek. Talán a leghíresebb frufruja Kleopátrának volt, akinek ikonikus hajviselete ma is a nevét viseli.

Julius Caesar mikrofrufruja

Julius Caesar mikrofrufruja

Az egészen rövid frufru (ma mikrofrufrunak neveznénk) az ókori görögöknél és rómaiaknál is népszerű maradt. Sőt, nem csaknők, hanem férfiak is viselték, gondoljunk csak Julius Caesarra. 

Persze voltak időszakok, amikor a frufru kiszorult a népszerű hajformák közül. I. Erzsébet királynő idejében kifejezetten illetlen és nemkívánatos volt a haj a homlokban. A hölgyek nem csak hátrahúzták a hajat, de gyakran ki is borotválták a homlok és homlok feletti részről.

2. Amikor a frufru igazán híressé vált

Az 1920-as évek hozta meg a nagy áttörést a frufru viselésében. Két dolognak köszönhető, hogy a frufruvágás hatalmas népszerűségre tett szert.

  1. Az úgynevezett Flapper-lányok, akik rövid szoknyát hordtak és jazz-zenét hallgattak.
  2. A némafilmek sztárjai, akik gyakran viseltek frufrut. 
Louise Brooks egy 1929-es némafilmben az ikonikus bubi frizurával és frufruval

Louise Brooks egy 1929-es némafilmben az ikonikus bubifrizurával és frufruval

Az egyik leghíresebb színésznő, aki megalapozta a frufru világra törő népszerűségét, Louise Brooks volt. A sötét, sima bob fazonú frufrus frizuráját akarta minden nő az 1920-as években a fodrásztól.

3. Az Audrey Hepburn-frufru

Audrey Hepburn ikonikussá tette a mikrofrufrut

Audrey Hepburn ikonikussá tette a mikrofrufrut

Az aprócska, épp csak a homlok felső részét takaró mikrofrufrut Audrey Hepburn hozta divatba. Tökéletes választás volt a színésznő számára, hiszen ez a fajta frufru még jobban kiemelte gyönyörűen ívelt szemöldökét és óriási barna őziketekintetét. A mikrofrufru népszerűsége azóta is töretlen, sőt, 2024-ben igazi reneszánszát éli.

4. A ‘60-as évek óriásfrufruja

Marianne Faithfull a hatvanas évek kultikus óriásfrufrujával

Marianne Faithfull a hatvanas évek kultikus óriásfrufrujával

Marianne Faithfull, a hatvanas évek egyik híres brit énekesnője volt az, aki a frufrudivatra hatalmas hatással volt. Az ötvenes évek aprócska mikrofrufruja után a másik véglet vált egy csapásra népszerűvé: az óriásfrufru. 

Jane Birkin nem csak a táska-, hanem a frufrudivatra is hatással volt

Jane Birkin nem csak a táska-, hanem a frufrudivatra is hatással volt

A másik ikonikus óriásfrufrut viselő nő az 1960-as években Jane Birkin volt. Nemcsak a táskadivatot határozta meg tehát, hanem a frizuratrendekre is máig hatással van a színésznő hajviselete és frufruja.

5. Jane Fonda fokozta a frufruméretet a hetvenes-nyolcvanas években

Jane Fonda megvariálta a frufrut a hetvenes években

Jane Fonda megvariálta a frufrut a hetvenes években

A frufruk mérete nem csökkent az 1970-es évekre sem. Jane Fonda csak annyit változtatott a korábbi évtizedhez képest, hogy népszerűvé tette az oldalra fésült frufrut. A retrókorszakban ez lett az egyik kedvenc hajviselet.

Farah Fawcett vízesés furfruja hajtörténelmet írt

Farah Fawcett vízesés frufruja hajtörténelmet írt

A másik olyan frufruváltozat a korszakban, mai máig hatással van a frizuratrendekre, Farrah Fawcett szélfútta, lágyan leomló, vízesésszerű frufruja. Az elmúlt években – különösen a maffiafeleség-stílus berobbanásával – ez a hajviselet ismét reneszánszát éli a nagy volumenű frufrukkal.

6. Kilencvenes évek és a jólfésült frufru

Britney Spears gondosan beállított frufruja etalon volt a kilencvenes években

Britney Spears gondosan beállított frufruja etalon volt a kilencvenes években

Britney Spears ritka és jól definiált frufruja határozta meg az 1990-as évek frufrudivatját. Valószínűleg soha nem felejtjük el a hajlakkal, zselével aprólékosan beállított hajat, és soha többé nem akarunk ilyen frufrut.

Winona Ryder visszahozta az Audrey Hepburn által ikonikussá tett mikrofrufrut

Winona Ryder visszahozta az Audrey Hepburn által ikonikussá tett mikrofrufrut

A másik népszerű frizuraválasztás a korszakban az Audrey Hepburn mikrofrufruját idéző pixie hajviselet volt, köszönhetően Winona Rydernek. A színésznő hatalmas barna szemei kétségkívül emlékeztetnek Hepburnre, így nem csoda, hogy neki is remekül állt a mikrofrufru.

7. Uma Thurman laza frufruval mészárolt a Kill Bill-ben

Uma Thurman a kétezres évek népszerű tépett frufrujával a Kill Bill vol.2.-ben

Uma Thurman a kétezres évek népszerű tépett frufrujával a Kill Bill vol.2.-ben

A Kill Bill-trilógia után nem csak a szamurájkard, de Uma Thurman precízen vágott, mégis laza frufruja is egy csapásra meghódította a közönséget. 

De a 2000-es évek eleje után mára szinte minden belefér frufrufronton is a hajviseletbe. Zendaya megmutatta, hogy a mikrofrufru hogy mutat némi gót beütéssel, Lana Del Ray pedig a hatvanas évek óriásfrufruját hozta el a Grammy-díj-átadóra.

Lana Del Rey Guinness-rekorder méretű frufruja a 2024-es Grammy-díjátadón

Lana Del Rey Guinness-rekorder méretű frufruja a 2024-es Grammy-díj-átadón

Ha megnézzük, milyen változásokon ment keresztül a frufru az évtizedek, évszázadok alatt, azt látjuk, hogy valóban időtlen, nőies és változatos hajviselet, nem csak csodaszép. Ráadásul mindenki megtalálhatja a sokféleségben azt a frufrut, ami neki a legjobban áll.

Fotó: Getty Images, Wikipedia, IMDB